Zlínský kraj investuje 24 mil. Kč do dvou stanovišť záchranky

15. 7. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský kraj investuje asi 24 milionů korun do výstavby dvou výjezdních stanovišť zdravotnické záchranné služby, a to v Suché Lozi a Buchlovicích na Uherskohradišťsku. Každé stanoviště si vyžádá 12 milionů korun, řekl novinářům hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).


V Suché Lozi by se mělo začít stavět v lednu. Doposud službu zajišťovalo stanoviště v Uherském Brodě, ale nesplňovalo zákonnou povinnost dojezdu do 20 minut. Stanoviště s jednou výjezdovou posádkou na směně a dvěma sanitkami bude sloužit devíti okolním obcím. Fungovat začne v průběhu příštího roku, stejně jako stanoviště v Buchlovicích. Po jejich dokončení bude v kraji 15 stanovišť, jejich síť by měla být již kompletní.

Kraj zvažoval také zřízení stanoviště na Slušovicku u Zlína. „Otázka Slušovic zatím není zcela vyjasněná. Výjezdů v té oblasti není tolik, spíše zvažujeme posílení Zlína, dojezd ze Zlína do Slušovic je tak krátký, že výjezdové stanoviště ve Slušovicích by pravděpodobně nebylo dostatečně vytížené. Situaci analyzujeme, ale v tomto volebním období není stavba stanoviště připravena,“ řekl ČTK Nečas.

V poslední době byla otevřena nová stanoviště záchranky v Karolince, Vsetíně, Morkovicích a Rožnově pod Radhoštěm. Kraj také díky dotacím nakoupil nové sanitky a vybavil je. „Také personál je zabezpečen, záchranná služba je vybavena dostatečně,“ poznamenal Nečas.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?