Zlínský kraj ocenil nejvyšším vyznamenáním lékaře Karla Kuběnu

14. 11. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) včera předal nejvyšší krajské vyznamenání lékaři Karlu Kuběnovi, který ve Zlíně založil tradici očního lékařství. Kuběna převzal Záslužné vyznamenání prvního stupně za mimořádné a výjimečné zásluhy v oblasti oftalmologie v den svých 90. narozenin.


Ve Zlínském kraji bylo vyznamenání zatím uděleno jen dvěma lidem, atletce Daně Zátopkové a cestovateli Miroslavu Zikmundovi, sdělila krajská mluvčí Renata Janečková. „Pan docent Kuběna přišel jako primář do Zlína z Olomouce, kde mu z náboženských důvodů nebylo umožněno získat profesuru. Během 70. a 80. let zde z malého očního oddělení okresní nemocnice vybudoval centrum očního lékařství tehdejšího Československa. Byla tady dvě špičková pracoviště: zatímco profesor Rybka se zaměřoval na specializovanou léčbu diabetu, pan docent Kuběna rozvíjel léčbu očních nemocí, které ostatně s diabetem úzce souvisejí,“ uvedl hejtman.

Kuběna se v roce 1985 zasloužil o výstavbu očního pavilonu v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně, kapacita byla 56 lůžek, pavilon měl tři operačními sály, specializované ambulance i nejmodernější přístrojové vybavení.

Kuběna se stále věnuje svým pacientům, pracuje v určité hodiny v ordinaci svého syna. „Už 64 roků pracuji v medicíně, neslouží mi trošku nohy, ale jinak mi to ještě myslí. Věnujeme se především zelenému zákalu,“ uvedl Kuběna.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?