Zlínský kraj poskytne půjčku 180 milionů Kč třem svým nemocnicím

19. 2. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský kraj poskytne úvěr 180 milionů korun třem svým nemocnicím. Záměr odsouhlasili krajští radní a doporučili zastupitelům, aby jej na březnovém zasedání schválili.


Peníze mají Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) ve Zlíně a nemocnicím ve Vsetíně a Kroměříži pomoci překlenout problémy související s dlouhodobě nesplácenými závazky, řekl novinářům náměstek hejtmana pro zdravotnictví Lubomír Nečas (SPOZ).

„Nemocnice se dostaly v roce 2013 především kvůli restriktivní úhradové vyhlášce do tíživé situace, kdy jim narostly závazky po lhůtě splatnosti. Nemocnice jsou ve ztrátě, která je celkem jen za loňský rok větší než 200 milionů korun. Zlínský kraj posoudil, že nemocnicím musí pomoct tak, aby se nedostaly do insolvence a aby splnily určité závazky,“ uvedl Nečas. Dodal, že KNTB má obdržet 140 a vsetínská i kroměřížská po 20 milionech Kč.

Nemocnice budou podle náměstka půjčku splácet až v roce 2019. Úhradová vyhláška pro letošní rok je totiž podle Nečase už příznivější a nemocnice by tak měly získat zdroje, kterými budou moci úvěr splácet. Hejtmanství ale podle Nečase zváží i možnost, že zmíněné půjčky bude v případě dobrého hospodaření nemocnic kapitalizovat. Úvěr pro nemocnice kraj podle Nečase zajistí ze svých rezerv z peněz na investice, které nebyly vyčerpány loni.

Zlínský kraj trápí situace zadlužených nemocnic dlouhodobě. Potíže nemá jen uherskohradišťská nemocnice, která loni podle Nečase podle předběžných výsledků hospodařila se ziskem pět milionů korun. Další nemocnice jsou na tom ale výrazně hůř. Vsetínská byla podle předběžných čísel loni ve ztrátě 24 milionů, kroměřížská 55 milionů, a Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně dokonce 192 milionů korun, řekl ČTK Nečas.

„Uvědomujeme si, že půjčka není celkovým řešením. Předpokládáme ale, že nová úhradová vyhláška na rok 2014 nemocnicím vylepší hospodaření natolik, že nemocnice ve Vsetíně a Kroměříži budou na konci roku bez ztráty. Za půl roku ale situaci posoudíme a je možné, že kraj poté vyčlení další prostředky. Původní návrh na půjčku byl totiž dvojnásobný,“ uvedl Nečas.

Kraj podle něj nemocnicím peníze půjčuje a nedává jim je formou navýšení kapitálu rovnou proto, aby tlačil na jejich management, který by měl zajistit dobré hospodaření. „Pokud by se nemocnice nevyvíjely zdravě, peníze by mizely v jakési díře. V takovém případě nemáme zájem kapitalizovat,“ doplnil Nečas. Nemocnice nyní předkládají Zlínskému kraji, který je jejich jediným akcionářem, obchodní plány na tento rok. Nečas je zatím nechtěl komentovat.

Zlínský kraj už dříve vložil do nemocnic významné částky. Loni například navýšil základní kapitál zlínské krajské nemocnice o 30 milionů a vsetínské o 15 milionů Kč a poskytl úvěr 30 milionů Kč nemocnici v Kroměříži. Nejhorší situace panuje dlouhodobě v KNTB, jejíž celkové závazky vůči dodavatelům a bankám v polovině loňského roku převyšovaly miliardu korun. Desítky milionů korun dluží nemocnice ve Vsetíně a v Kroměříži.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?