Zlínský kraj posunuje dvě velké investice ve svých nemocnicích

17. 5. 2017 7:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský kraj posunul termín zahájení dvou velkých investic ve svých nemocnicích - stavbu centrálního objektu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně (KNTB) a rekonstrukci budovy 14 v Uherskohradišťské nemocnici. Řekla to mluvčí hejtmanství Renata Janečková.


Čtyři krajské nemocnice Zlínského kraje mají od začátku května společné představenstvo v čele s Radomírem Maráčkem. Nové vedení plánuje v nemocnicích změny. Zastupitelé chválili rozpočtová opatření, jimiž přesunuli 47,5 milionu na akci KNTB do rozpočtového výhledu až na rok 2020 a 25 milionů Kč na opravu v Uherském Hradišti na příští rok. Zatímco změna v Uherském Hradišti souvisí s harmonogramem stavby nové interny, na kterou oprava budovy číslo 14 naváže, u KNTB ji lze připisovat ještě práci bývalého vedení nemocnice.

Stavba centrálního objektu KNTB by měla stát 780 milionů korun. Měla by v něm být interna, léčebna dlouhodobě nemocných, neurologie, geriatrie, případně další oddělení, také ambulance. K objektu by měla následně přibýt přístavba sloužící coby centrální příjem a nový vstup do nemocnice. Zahájení akce má předcházet nultá etapa zahrnující vybudování silnice a sítí ve svahu za nemocnicí. Stát by měla asi 120 milionů korun.

O realizaci nulté etapy prací se měla postarat sama nemocnice. Na její financování si chtěla vzít úvěr, krajská rada ale jeho podobu navrženou ještě předchozím vedením nemocnice s tehdejším ředitelem Pavlem Calábkem neschválila. Stavba měla začít letos. Realizací nulté etapy je podmíněna revize stávající projektové dokumentace.

Uherskohradišťská nemocnice v dubnu zahájila stavbu nové interny. Jde o druhou etapu výstavby centrálního objektu, při první etapě vznikla v roce 2014 budova pro chirurgické obory. Hotovo by mělo být příští rok na podzim, akce přijde zhruba na 300 milionů korun. Na tuto investici je vázána zmíněná oprava budovy 14, ze které se bude stěhovat provoz právě do uvolněné budovy stávající interny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?