Zlínský kraj přišel o pobočku Všeobecné zdravotní pojišťovny

23. 8. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský kraj přišel o pobočku Všeobecné zdravotní pojišťovny. Lékaři i vedení nemocnic o jejím zrušení předem nevěděli. Teď se obávají, že tento krok ohrozí rozvoj zdravotnictví v regionu.


Gabriela SLUŠTÍKOVÁ, redaktorka: Praktická lékařka Alena Maděrová chce do ordinace vlastní přístroj EKG. Zatím má ale smůlu, od července nemá ve Zlíně s kým jednat o úhradě nových výkonů. VZP zrušila ve městě své ředitelství, přestěhovala jej do Ostravy.

Alena MADĚROVÁ, praktická lékařka: Já vlastně nevím, kdo v té Ostravě sedí, jo, to je taky důležitá věc, si myslím, protože není nad osobní jednání.

Lubomír NEČAS, krajský předseda praktických lékařů: Rozhodovat bude Všeobecná zdravotní pojišťovna v komisi v Ostravě a ta v té komisi nezasedá nikdo z toho Zlínského kraje, tak si dovedeme představit, že když bude Ostrava chtít šetřit. Tak první bude šetřit na tom Zlínském kraji.

Gabriela SLUŠTÍKOVÁ, redaktorka: Přitom zhruba 70 procent pacientů ve Zlínském kraji má pojištění u VZP. Na severu Moravy je to až o desítky procent méně. Čím víc pojištěnců, tím důležitější partner. Lékaři s vedením pojišťovny totiž řeší všechno, od stížnosti po ekonomické a právní otázky.

Libor LUKÁŠ, náměstek hejtmana, Zlínský kraj /ODS/: Ředitelství v Ostravě určitě nebude schopno posuzovat, jestli, já nevím, babička na Žítkové bude mít toho svého správného specialistu v Uherském Brodě nebo v Uherském Hradišti.

Gabriela SLUŠTÍKOVÁ, redaktorka: V pozoru jsou i nemocnice. S pojišťovnou řeší nejen úhrady za operace, ale třeba i počet lůžek. Obávají se, že ostravské ředitelství bude dávat přednost fakultním nemocnicím na severu Moravy na úkor těch krajských v regionu.

Bohuslav ŠKUBAL, ředitel, Krajská nemocnice T. Bati: Čekáme na výzvu vlastně pana ředitele z krajské pobočky v Ostravě k dalšímu jednání a o dalším postupu našich vztahů.

Gabriela SLUŠTÍKOVÁ, redaktorka: Pojišťovna ale obavy mírní. Podle ní jsou neoprávněné.

Martina STAVJAŇOVÁ, specialistka marketingu, VZP: Vedení regionální pobočky má velký zájem na tom, aby vytvořili korektní a stabilní vztahy se všemi zdravotnickými zařízeními napříč celým regionem.

Gabriela SLUŠTÍKOVÁ, redaktorka: Dobré vztahy se ale budují měsíce a podle lékařů se teď přetrhlo to, na čem obě strany několik ale pracovaly.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?