Zlínský soud projedná fiktivní nákupy ortopedických pomůcek

11. 6. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud ve Zlíně projedná fiktivní nákupy ortopedických a léčebných pomůcek, při nichž údajně skupina deseti obviněných způsobila zdravotním pojišťovnám škodu za více než 7,5 milionu korun.


Zlínská státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová ČTK potvrdila, že ve věci podala obžalobu. Obviněným hrozí mnohaleté tresty.

Podle Nesvadbové vylákali od září 2010 do srpna 2011 peníze od různých zdravotních pojišťoven v České republice uplatněním fiktivních poukazů na zdravotnický materiál. Podle státní zástupkyně se na tom podílelo více osob a více společností.

„Mimo jiné i dvě společnosti, které byly za tímto účelem nejprve převedeny na nové jednatele. Následně byly na účty těchto společností zasílány finanční prostředky za údajné dodávky ortopedických a léčebných pomůcek, ačkoli ve skutečnosti tyto pomůcky nebyly nakoupeny, vyrobeny ani dodány deklarovaným klientům, pojištěncům zdravotních pojišťoven. Přes uvedené společnosti se tedy vylákané finanční prostředky v podstatě 'vypraly',“ popsala Nesvadbová.

Kromě za více než 7,5 milionu korun měli obvinění podle ní připraveny poukazy na dalších 675.000 korun, které však už nebyly u zdravotních pojišťoven uplatněny. Podle podílu na způsobené škodě i podle zapojení do trestné činnosti hrozí obviněným různé trestní sazby. Tři z nich mohou za mřížemi strávit pět až deset let, dva až osm let a zbývajícím pěti hrozí až šestileté tresty.

Všech deset obviněných se bude zpovídat z legalizace výnosů z trestné činnosti, čtyři navíc i z podvodu. Hlavní líčení ve věci podle Nesvadbové zatím nařízeno nebylo. Policii se sice nepodařilo dohledat samotný výnos z trestné činnosti, který již obvinění stihli většinou utratit, zajistila však některé nemovitosti i peníze na účtech. O jejich případném propadnutí rozhodne soud.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?