Zlínský soud začal řešit nákazu bakterií legionella v hotelu

11. 10. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní soud ve Zlíně začal řešit případ čtyřiatřicetiletého Pavla Šindolára z Prahy, který byl provozním ředitelem hotelu v Březůvkách na Zlínsku, kde se ve vodě objevila nebezpečná bakterie legionella.


Podle policie po pobytu v hotelu předloni zemřel na nemoc způsobenou touto bakterií jeden cizinec a další muž onemocněl. Obžalovaný je stíhán pro obecné ohrožení a těžké ublížení na zdraví. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až deset let vězení. Šindolár, který je ve vazbě, u soudu svou odpovědnost přiznal. Uvedl však také, že hotel chtěl mít otevřený i přes problémy jeho majitel.

Bakterii zjistili v pitné a teplé vodě v hotelu laboratorní analýzou hygienici. Provozovatel však hotel nezavřel, na internetu dál nabízel zvýhodněné pobyty a ohrozil tak minimálně 36 lidí. Šindolár uvedl, že udělal většinu úprav, které požadovali hygienici, například ve sprchách či chemické ošetření vody. Na dotaz soudu, proč nerespektoval nařízení hygieniků, řekl, že „neumí odpovědět“. „Bylo mi řečeno, že všechno je opraveno z 80 procent a že hotel mám otevřít. Kdyby byl hotel můj, tak bych to neudělal,“ uvedl. Hosté hotelu podle něj o problémech nevěděli.

U soudu to potvrdil i pětapadesátiletý muž, který po návštěvě hotelu onemocněl, nejdříve měl jen vysoké teploty, poté začal ztrácet stabilitu a špatně mluvil. Do nemocnice ho odvezla zdravotnická záchranná služba, upadl na dva měsíce do komatu, poté byl měsíc na jednotce intenzivní péče a další měsíc na rehabilitačním oddělení, kde se začal postupně učit znovu chodit. Dosud navštěvuje lékaře, bere léky a byla mu přiznána invalidita třetího stupně, nepracuje. Podle jeho obhájce byl několikrát blízko smrti. Muž u soudu uvedl, že se jim s přítelkyní hotel při příjezdu nezdál, zejména kvůli pachu a čistotě. Nepříjemný pach v hotelu potvrdil i další svědek, který hotel se svou manželkou navštívil, nemocný však nebyl.

Obžalovaný by měl zaplatit zdravotní pojišťovně za náklady na léčbu 1,3 milionu korun. Náhrada škody u poškozeného se ještě zjišťuje, podle odhadů by se měla pohybovat mezi dvěma a deseti miliony korun. Šindolár u soudu uvedl, že je ochoten něco splácet, ale žádné peníze ani majetek nyní nemá.

Případ začal ohlášením onemocnění cizince bakterií legionella Krajské hygienické stanici ve Zlíně. Cizinec na toto onemocnění zemřel po návratu do své vlasti z krátkého pobytu ve wellness hotelu. Pracovníci hygienické stanice podle policie ve vodě v hotelu zjistili až 1500násobné překročení hygienického limitu bakterie legionella. Hygienici o kontaminaci ihned vyrozuměli provozovatele. Při druhé kontrole zjistili navíc fekální znečištění pitné vody a překročení dalších hygienických limitů, opět uvědomili provozovatele hotelu, potřetí hotel kontrolovali po oznámení o dalším onemocnění jiného muže způsobeného bakterií legionellou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?