Zlínští záchranáři získali přístroje pro nepřímou srdeční masáž

4. 10. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje získala 28 přístrojů pro nepřímou srdeční masáž za více než 14,5 milionu korun. Přístroje tohoto druhu dosud záchranářům chyběly, dělali nepřímou masáž ručně.


Přístroje uvolní záchranářům ruce, a tím pádem je mohou dál použít ve prospěch záchrany života a zdraví pacientů, řekl ředitel krajské záchranné služby Josef Valenta. „Defibrilátor umožňuje, aby naběhlo, nastartovalo nefungující srdce. Nepřímá srdeční masáž zajišťuje rozpohybování srdce tak, abychom pacientu po celou dobu transportu do vhodného zdravotnického zařízení udrželi životní funkce,“ uvedl Valenta.

Záchranáři se na nové přístroje těší. „Jsou situace, kdy vyjíždíme k resuscitacím jako dvoučlenná posádka, tam ruce určitě chybí. Přístroj dáme na pacienta a můžeme provádět další výkony,“ řekla záchranářka Dana Polášková. Přístroj se využije minimálně u poloviny resuscitací, míní.

Přístroj podle ní zaručí také dokonale provedenou masáž. „Masáž je stoprocentní, jak má být, dodržuje se hloubka pět centimetrů, což lidský faktor není schopný,“ uvedla Polášková.

Záchranáři se postupně školí v užívání přístrojů, které budou do sanitek v celém kraji umístěny za několik dnů. Záchranáři mají k dispozici dva druhy přístrojů, 17 z nich je určeno pro nepřímou srdeční masáž dospělých, 11 přístrojů zvládne stejný úkon i u dětských pacientů. Evropské dotace pokryly 90 procent nákladů na nákup přístrojů, zbytek zaplatil kraj coby zřizovatel záchranky.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?