Změny ve VZP politici vítají. Věří, že pomohou

7. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rušení okresních poboček Všeobecné zdravotní pojišťovny, ustavování krajských a celkovou změnu organizačního schématu pojišťovny ministryně Emmerová vítá. Vzácně se s ní shoduje i stínový ministr za opoziční občanské demokraty Tomáš Julínek: "Reorganizace je velkou příležitostí..."


„Ve Všeobecné zdravotní pojišťovně neví pravá ruka, co dělá levá,“ prohlásil počátkem května tehdejší ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi při své památném projevu, v němž obvinil management VZP v čele s ředitelkou Jiřinou Musílkovou, že svou neschopností způsobuje dluhy největší zdravotní pojišťovny.

Doložil to statistikou, podle níž v některých okresech VZP platí za jednoho pojištěnce o polovinu víc než v jiných regionech.

Musílková kritiku odmítla. Hájila se, že chystá změny, které povedou k lepšímu hospodaření. Včera je definitivně představila. A skutečně s nimi u politiků zabodovala.

„Rušení okresních poboček, ustavování krajských a celková změna organizačního schématu může vést i ke změně hospodaření,“ pochvaluje si změny Kubinyiho nástupkyně v čele resortu zdravotnictví Milada Emmerová.

Vzácně se s ní shoduje i stínový ministr za opoziční občanské demokraty Tomáš Julínek.

„Reorganizace je velkou příležitostí. Dosud byly totiž správní rady uvnitř VZP prostředím, které umožňovalo korupci,“ míní senátor Julínek. „Předem ale není jisté, zda pojišťovna bude sama o sobě nyní fungovat lépe. Záležet bude především na kvalitě managementu.“

Julínek ovšem požaduje, aby VZP zveřejňovala výdaje na pojištěnce podle krajů.

Jak reorganizace vypadá? Od začátku října funguje čtrnáct krajských poboček. Naopak byly zrušeny dosavadní okresní pojišťovny.

Musílková totiž předtím připustila, že stará struktura pojišťovny byla nepřehledná, protože o strategii sedmasedmdesáti okresních poboček rozhodovalo jen omezeně pražské ústředí. Konečné slovo měly správní rady složené z místních lékařů a politiků. Ty zpravidla prosazovaly co nejvyšší výdaje.

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?