Znojemská nemocnice přestěhuje ARO a postaví novou psychiatrii

14. 6. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Opravy za 480 milionů korun čekají letos na podzim nemocnici ve Znojmě. V plánu je stěhování oddělení ARO, vybudování nové psychiatrie a oprava operačního traktu. Nemocnice tak pokračuje v rozsáhlé rekonstrukci, jejímž cílem je přesun oddělení ze starého areálu v centru města do takzvané nové nemocnice na okraji Znojma.


Plánované práce by měly být hotové do konce roku 2013, řekl ČTK mluvčí nemocnice Pavel Jajtner.

Celkové náklady na rekonstrukci dosáhnou zhruba dvou miliard korun, část z nich už je proinvestovaná. Znojemská nemocnice sídlí na dvou místech, vzdálených od sebe několik kilometrů. Práce, které začnou na podzim, mají nemocnici posunout blíže ke sloučení takzvaného starého a nového areálu, což je dlouhodobý záměr. „Uvolní se tím místo pro přesun rehabilitačního oddělení do objektu takzvané nové nemocnice,“ uvedl Jajtner.

Rekonstrukce ve znojemské nemocnici bude v budoucnu pokračovat přesunem dvou lůžkových oddělení ze staré nemocnice tak, aby v budově v centru města zůstala jen léčebna dlouhodobě nemocných. Nemocnice musí podle Jajtnera projekt teprve zadat a zároveň požádá o podporu ze státního rozpočtu. Náklady budou zhruba 280 milionů korun. „Sestěhování obou částí do objektu nové nemocnice je dáno hlavně ekonomickými a logistickými důvody,“ zdůvodnil Jajtner.

Nákladné práce ve znojemské nemocnici už dříve kritizoval předseda krajské TOP 09 Jan Vitula. Kvůli opravě se totiž kraj zadluží o další téměř půl miliardy korun. „Je to nezodpovědné ze strany kraje, chceme se na to zaměřit a doufáme, že kraj investici pozastaví,“ řekl už dříve Vitula.

Jihomoravský kraj opravu zaplatí díky úvěru u Evropské investiční banky (EIB). Současný úvěr kraje u EIB má dosáhnout dvou miliard korun. Kraj z peněz kromě opravy znojemské nemocnice například staví nové domovy pro seniory. Vyčerpáním půjčky vzroste zadluženost kraje z 13 procent jeho provozních příjmů v roce 2011 na 20 procent v roce 2013.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?