Znovu ministryní? Bývalá hejtmanka by se nebránila

26. 6. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Milada Emmerová (ČSSD) by se po osmi letech mohla vrátit do ministerského křesla. Spekuluje se o ní jako o možné ministryni zdravotnictví v úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka.


Emmerová včera Deníku řekla, že ji zatím nikdo neoslovil a že ji překvapilo, že se její jméno v této souvislosti v médiích vůbec objevuje. Nepřímo však naznačila, že by se této funkci nebránila.

„Zatím to slyším jen ze sdělovacích prostředků, nikdo se mnou nejednal. Ale když už se člověk na politiku dá, měl by jí přinést nějaké oběti,“ řekla současná senátorka, která se už dříve netajila sympatiemi k Miloši Zemanovi.

Loni v květnu dokonce oznámila svůj záměr kandidovat za Zemanovce v podzimních senátních volbách. Proti tomu se však postavilo vedení sociální demokracie a Emmerová v ČSSD nakonec zůstala. Za tuto stranu se také dostala do Senátu.

Exhejtmanka včera přiznala, že ministerská funkce je ´velmi nevděčná´. „Je to obtížná pozice, zatím žádný ministr zdravotnictví to nedělal dobře. Navíc už také pokročil můj věk a chtěla bych mít trochu klidu,“ prohlásila Emmerová.

Milada Emmerová byla ministryní zdravotnictví od srpna 2004 ve vládě Stanislava Grosse a po jeho rezignaci i ve vládě Jiřího Paroubka. Ten ji však náhle odvolal v říjnu 2005. „Setnul mě jako pampelišku. Ze dne na den,“ neskrývá ani po letech Emmerová hořkost ze svého odchodu z tehdejší vlády. Své případné jmenování tak považuje za jakousi satisfakci. „Ale je to prekérní situace,“ dodala.

Krok prezidenta Miloše Zemana, tedy jmenování úřednického premiéra Jiřího Rusnoka, Emmerová vítá. „To, co tam bylo až doteď, byl guláš, zažila jsem si to coby poslankyně. Jenom těch ministrů kolik se vyměnilo. A teď tomu dal premiér Nečas korunu,“ nechala se slyšet 68letá politička, podle níž je vláda odborníků a nové volby správnou možností. Dodala, že pokud by se opravdu ministryní stala, zkusila by se vrátit ke své tehdejší koncepci zdravotnictví.

Milada Emmerová o sobě říká, že se každou funkci snaží dělat naplno. Během posledních let už vystřídala mnoho pozic. V září 2008 byla zvolena hejtmankou Plzeňského kraje, po dvou letech ale odešla do Sněmovny poté, co ji preferenční hlasy katapultovaly na první místo kandidátky. V křesle poslankyně vydržela také dva roky, loni v říjnu se dostala do Senátu.

A co na její vyhlídky říká rodina? „Moje děti si to nepřejí, takže když se o té možnosti dozvěděly, bylo to docela zděšení, ale oběti je nutné přinášet,“ dodala Emmerová, které bývá vyčítána i její minulost. Před revolucí byla členkou KSČ.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?