Zocor bude od 1. července bez doplatku

19. 6. 2013 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští pacienti budou mít od 1. července moderní lék na snížení cholesterolu bez doplatku. Dosud na Zocor dopláceli měsíčně v řádu desetikorun. Výhodnější cenu pro klienty všech zdravotních pojišťoven vyjednala s výrobcem Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Ušetřit by ročně mohla přes 720 milionů korun, celý systém přes miliardu. ČTK to řekl náměstek ředitele VZP Petr Honěk. Lék bude zařazen na pozitivní list, tedy seznam léků doporučených lékařům k předepisování.


„Podařilo se nám uzavřít dohodu s výrobcem originálního přípravku z molekuly simvastatin ze skupiny statinů Zocor. Je to první lék volby a standard při léčbě vysoké hladiny cholesterolu,“ řekl náměstek.

Přední český diabetolog profesor Milan Kvapil doplnil, že statiny bere v ČR milion pacientů, z toho Zocor asi 120.000. „Když klesne cena léku a jeho úhrada ze zdravotního pojištění, mohou pojišťovny zaplatit léčbu více pacientům a ještě ušetří,“ shrnul.

Hladina cholesterolu od 6,5 milimolu na litr krve zvyšuje riziko infarktu, mrtvice či amputace nohou pro ucpání cév. Nemoci srdce a cév jsou příčinou více než poloviny úmrtí v ČR, rizikové hladiny cholesterolu má zhruba 30 procent obyvatel.

Prvním krokem v léčbě je podle Kvapila dieta s nižším obsahem nezdravých tuků a vysokým obsahem vlákniny. K tomu se musí přidat pohyb, zhubnutí nadbytečných kilogramů a nekuřáctví. Řada lidí nedokáže pravidla dodržovat, další pak mají k vyšší hladině cholesterolu vrozené vlohy. Řešením pro ně jsou podle profesora léky ze skupiny statinů.

Vloni za statiny dala VZP přes 1,6 miliardy korun, je to vzhledem k širokému užívání nejnákladnější skupina léků. Dojednáním nové ceny se ušetří až 45 procent nákladů všech pojišťoven na tyto léky.

VZP zavedla pozitivní listy od března, s novým přípravkem na něm bude sedm léčiv. Pro lékaře není povinné ze seznamu psát, je to jen doporučení, který lék je „ekonomicky nejméně náročný“. Léky ze seznamu jsou pro pacienty vždy bez doplatku.

Dohody pojišťoven s výrobci o nejnižších cenách umožňuje zákon o veřejném zdravotním pojištění, výrobce musí zaručit dodání potřebného množství léku na český trh. Podobné dohody na jiné přípravky uzavírají i zaměstnanecké pojišťovny. Všechny dostává Státní ústav pro kontrolu léčiv, aby podle nové ceny snížil úhradu ze zdravotního pojištění.

Pozitivní listy napadly Česká lékárnická komora a Česká asociace farmaceutických firem u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Máme k dispozici stanovisko úřadu, které říká, že s pozitivními listy VZP soutěžní právo neporušuje,“ uzavřel Honěk.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?