Zpětné prověrky pitev neprokázaly další případy otrav metanolem

14. 9. 2012 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Patologové zpětně prověřili pitvy 155 zemřelých v Moravskoslezském kraji. Další úmrtí související s otravou metylalkoholem neodhalili. Celkem tak v kraji podle přednosty Ústavu soudního lékařství v Ostravě Igora Dvořáčka je k dnešnímu ránu celkem deset obětí nekvalitního alkoholu. Dalších 14 lidí je podle něj v nemocnicích.


K tomuto kroku se patologové rozhodli, protože první letošní případ takovéto otravy evidují ze 13. května. Tehdy v Havířově zemřela starší žena. Podle rozborů přišla do kontaktu s metylalkoholem.

„Chtěli jsme prověřit mezidobí až do září. Dnes můžeme říct, že smrt ženy z května byla s velkou pravděpodobností náhodná a nesouvisí s vlnou, které odstartovala 3. září,“ řekl Dvořáček. Žena se podle něj pravděpodobně dostala k nekvalitnímu alkoholu, který obsahoval metanol.

Podle Dvořáčka, jehož tým zkoumá vzorky odebrané mrtvým i hospitalizovaným lidem, je k dnešnímu ránu v celém kraji deset lidí, kteří prokazatelně zemřeli na následky požití alkoholu s vysokým obsahem metylu. „Pak mám informaci o 14 lidech, kteří jsou v nemocnicích. Včera jsme k prověření dostali čtyři další. Jeden z nich byl pozitivní,“ uvedl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?