Zpřísní se dohled nad léčitelstvím

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Ministerstvo zdravotnictví hledá legislativní možnosti jak zamezit podvodným praktikám léčitelů. V Česku chybí v tomto smyslu nejen osvěta, ale především hlubší analýza léčitelství u nás, kritici alternativní medicíny také postrádají jasné mezioborové stanovisko ČLK.




„Informace o praktikách různých ‚léčitelů‘ považuji za mimořádně závažné. Jednání ‚šarlatánů‘, kteří zneužívají neštěstí a zoufalství vážně nemocných lidí a podvodně na nich vydělávají, je daleko za hranicí hyenismu civilizovaného lidského společenství. Jako lékař jsem se setkal s pacienty, kteří propadli zoufalství a beznaději kvůli závažnosti svého onemocnění a blížícímu se konci života. Tito lidé jsou pro podobné podvodníky snadnými terči, protože každý člověk udělá pro záchranu svého života cokoli,“ varoval nedávno ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček před léčiteli, kteří odrazují nemocné pacienty od lékařské péče, čímž je bezprostředně ohrožují na životě.

Legislativní možnosti

Ministr vyzval k obezřetnosti těžce nemocné pacienty i jejich nejbližší okolí. Ministerstvo zdravotnictví také zřídilo e-mailovou adresu (sarlatani@mzcr.cz), kam lze posílat podněty a upozornění na takové jednání. „Přišly desítky e-mailů, tak masivní odezvou ze strany pacientů jsme byli překvapeni. Některé případy jsou skutečně závažné,“ uvedl na dotaz naší redakce ministr.
Právníci ministerstva zdravotnictví hledají možnosti úprav naší legislativy a analyzují, jak se podobné případy šetří v okolních zemích. Resort chce přijít s řešením, které zajistí, aby se podobným excesům dařilo předcházet. „Legislativní odbor nyní v tomto ohledu analyzuje občanský zákoník a trestní právo. Pokud by se zde možnost regulace nenašla, ministerstvo by iniciovalo legislativní změnu. S odborníky také diskutujeme o možnosti osvětové kampaně,“ vysvětlil pro ZaM Svatopluk Němeček.

Nepromeškat nástup léčby

Vědecká rada České lékařské komory (ČLK) se již v roce 2012 vyjádřila k některým postupům alternativní medicíny v souvislosti s onkologickou léčbou. Vedle nutričních (hladovění nádoru), manipulačních (chiropraxe) a spirituálních (psychotonika a biotronika) metod rada zhodnotila například medikamentózní léčbu (homeopatie, ovosan, wobenzym).
„Hlavní riziko těchto metod spočívá v tom, že nemocný, který přistoupí na alternativní léčbu, může promeškat vhodný okamžik k zahájení účinné standardní protinádorové léčby, jeho choroba přes dočasné subjektivní zlepšení progreduje a šance na úspěšné léčení, nebo dokonce vyléčení se zmenšuje. I když se nemocný nakonec svěří do péče odborníka, léčba pokročilého stadia už je obtížná, nákladná, často málo úspěšná a provázená četnými nežádoucími účinky, které zhorší kvalitu zbytku jeho života,“ vyjádřila se tehdy vědecká rada ČLK k neověřeným léčitelským postupům v onkologii.

Skeptikům chybí analýza léčitelství

Podle některých kritiků alternativní medicíny (AM) by ČLK vedle onkologie měla reflektovat i vztah dalších lékařských specializací k alternativním postupům. „O přesnou analýzu léčitelství se náš stát nezajímá, neprobíhá žádný průzkum rozsahu činnosti léčitelů a úspěšnosti jejich péče, nebyla navržena a zorganizována ani jediná studie o účinnosti jejich metod,“ uvedl tehdy k vyjádření vědecké rady ČLK jeden ze zakládajících členů klubu skeptiků Sisyfos, anatom, osteolog a obhájce vědeckých metod profesor Jiří Heřt.
Připomněl také, že se ČR o zákonnou úpravu tohoto vážného zdravotnického problému již pokusila, ale návrhy zákonů byly vždy odmítnuty. „Je to legislativně obtížně uchopitelný problém. Řada evropských i mimoevropských států se proto problematikou léčitelství a metod AM poctivě zabývá, organizují se jejich výzkumy a navrhují se různá legislativní řešení,“ dodal profesor Heřt s tím, že pokud by bylo léčitelství zakázáno, léčitelé by pracovali nelegálně a jejich podnikání by se pro pacienty stalo atraktivnější, ale zároveň i dražší. Naopak při legalizaci léčitelství by se zase obtížně vymezovaly léčitelské metody (s ohledem na jejich rozporuplnou účinnost). Jak dále upozornil, neostré vymezení alternativních metod oproti konvenční medicíně je nevyhovující i v souvislosti s chybějící standardizací diagnostiky či vzdělání léčitelů.

Léčitelství není v zákoně č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, zařazeno mezi volné činnosti. Léčitelé proto nyní pracují nelegálně, bez jakéhokoli oprávnění, nebo diagnostikují a léčí na základě jiné živnosti (psychologická pomoc, poradenství či masáže). Legislativní změna by tedy situaci zlepšila už jen tím, že provozovatele nelegální činnosti donutí dodržovat účetní standardy, platit si sociální a zdravotní pojištění a daně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?