Zprůhlednění financí v resortu

29. 4. 2014 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Hostem tozhovoru pro ČRo Radiožurnál byl viceprezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. Tématem pak zprůhlednění financí v resortu zdravotnictví.


Vláda schválila plán ministra zdravotnictví na zprůhlednění financí v resortu. Pojišťovny podle něj budou dávat míň peněz na provoz, omezí rezervní fondy a nebudou přetahovat pojištěnce pomocí náborářských firem. Nově také mají zveřejňovat smlouvy s nemocnicemi a ambulancemi. Zprůhlednění peněz v resortu žádal od Svatopluka Němečka ministr financí Andrej Babiš. Zdravotnictví ročně spotřebuje 290 miliard korun, část údajně mizí v neprůhledných zakázkách.

Vladimír KROC, moderátor: Po telefonu vítám viceprezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha. Dobrý večer.

Ladislav FRIEDRICH, viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven: Dobrý večer.

Vladimír KROC, moderátor: Nejvíc omezení se týká právě zdravotních pojišťoven, co tomu říkáte?

Ladislav FRIEDRICH, viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven: No, tak na jednu stranu je samozřejmě v tom materiálu řada aspektů, které bychom mohli podpořit. Na druhou stranu určitě bych tomu neříkal návrh systémových změn veřejného zdravotního pojištění. Myslím si, že naopak je to jakýsi výčet kosmetických úprav.

Vladimír KROC, moderátor: Říkáte kosmetických úprav, ale dá se tedy přiznat, že peníze v pojišťovnách dosud nebyly efektivně využívány?

Ladislav FRIEDRICH, viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven: Ne, já myslím, že pokud jde o snížení provozních fondů, tak to je záležitost populistická. Já mám před sebou údaje za většinu srovnatelných evropských států a všechny, včetně národní zdravotní služby ve Velké Británii, čerpají více nebo vyšší procento, to znamená, je to někde mezi 6,5 a 4 procenta. Český systém má 3,2 procenta, takže už v tuto chvíli je bezkonkurenčně nejlacinější, ale, ale pokud, pokud vláda považuje za potřebné udělat toto gesto a nic jiného, než gesto to není, tak samozřejmě pojišťovny to nějakou dobu můžou vydržet, ale dříve nebo později se to projeví na kvalitě jejich činností.

Vladimír KROC, moderátor: A co si myslíte o tom, že součástí změn má být zveřejňování smluv s nemocnicemi a ambulancemi, k tomu je potřeba povolení dotyčných subjektů, čili asi se to nedá udělat hned?

Ladislav FRIEDRICH, viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven: Tak je jasné, že od prvního nástřelu toho, toho postupu uplynula příliš krátká doba, je potřeba na to připravit softwary, je potřeba to nějakým způsobem posoudit právně, ale to, co bych viděl jako největší problém, je, a už se to ukázalo při zveřejněných prvních několika málo smluv veřejné zdravotní, Všeobecné zdravotní pojišťovny, že totiž to zveřejnění tak, jak ho můžeme udělat jednoduše, vůbec nic neřeší, ten, ten podklad vlastně nedává žádnou rozumnou informaci pro někoho, aby, aby tu smlouvu posoudil.

Vladimír KROC, moderátor: Čili říkáte totéž, co třeba ředitel nemocnice Motole Miloslav Ludvík, že se zveřejnění smluv sice on problém nemá, ale jak tvrdí, veřejnost z nich nic nevyčte kvůli jejich nesrozumitelnosti, tak to myslíte?

Ladislav FRIEDRICH, viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven: Naprosto souhlasím, my, když s panem ředitelem Ludvíkem jednáme o úhradě pro jeho nemocnici, tak spolu s námi tam sedí dva vysoce kvalifikovaní experti a mají několik desítek tabulek různých údajů a vzájemně se přesvědčujeme o správnosti těch hodnot. Představa, že tuto úvahu, kterou my tam složitě provádíme za účasti expertů, někdo posoudí na základě prostého zveřejnění toho textu, myslím si, že to je zcela nereálné.

Vladimír KROC, moderátor: Jinými slovy, podle vás ty navrhované změny nepomohou zprůhlednit financování zdravotnictví?

Ladislav FRIEDRICH, viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven: Já myslím, že takto v té první nastřelené podobě obávám se, že ne.

Vladimír KROC, moderátor: Viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. Děkuji, na shledanou.

Ladislav FRIEDRICH, viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven: Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?