Zrušení ani prodej nemocnici Na Františku nehrozí, říká starosta

1. 11. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská nemocnice Na Františku, kterou spravuje městská část Praha 1, bude muset omezit počet lůžek. Zrušení nemocnice, ani její prodej se podle starosty první městské části Oldřicha Lomeckého (TOP 09) nechystá.


Úspory, které ohlásily zdravotní pojišťovny a které počítají v příštím roce s redukcí 6000 akutních lůžek v Česku, se v Praze dotkly téměř všech nemocnic, třem hrozí úplné zrušení akutních lůžek.

Nemocnice na Františku počítá s útlumem lůžek ve střednědobém horizontu. „Naštěstí nepatří mezi ty červeně vytečkované, které nedostanou smlouvy s pojišťovnami vůbec,“ řekl ČTK Lomecký. S restrukturalizací nemocnice se podle něj počítalo už dříve.

„Chtěli jsme zaměřit provoz nemocnice na ambulantní chirurgii, na ošetření občanů Prahy 1,“ uvedl starosta. Zachovány by zde měly zůstat pouze ty obory, po kterých bude větší poptávka a které budou samofinancovatelné. V současné době ale není možné říct, co se bude rušit a co zůstane, dodal Lomecký. „Každopádně se nechystáme nemocnici ani privatizovat, ani prodat, ani z ní udělat hotel,“ dodal.

O smlouvu na akutní místa ke konci roku úplně přijdou pražské nemocnice GynCentrum a Iscare, kde už došlo k dohodě s pojišťovnami. Zrušení akutních lůžek hrozí i Kardiologii na Bulovce, její vedení ale doufá v další jednání.

Smlouvy na tři roky dostanou Psychiatrické centrum v Bohnicích, Revmatologický ústav Na Slupi a Ústav hematologie a krevní transfuze v Praze 2.

Zdravotní pojišťovny plánují v příštím roce snížit počet akutních lůžek o 6000. Akutní lůžková péče bude úplně zrušena ve 12 nemocnicích, v dalších dojde k transformaci. Po redukci zbude v českých zdravotnických zařízeních kolem asi 50.000 akutních lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?