Zrušení poplatků nemocnice nezničí

17. 7. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Po několika dnech, co poslanci odhlasovali zrušení poplatků v ambulancích lékařů od roku 2015, Zlínsko rekapituluje: kvůli zrušení poplatků za hospitalizaci už přišly nemocnice v kraji o desítky milionů korun. O další miliony tak nově přijdou.


Podle krajského radního Lubomíra Nečase ale jen dočasně a na zdravotnické péči v regionu se to tím pádem nijak neodrazí.

„Letos očekáváme výpadek za zrušení regulačních poplatků za hospitalizaci asi šedesát milionů korun pro nemocnice Zlínského kraje,“ vyčíslil hejtmanův náměstek.

„Výpadek bude ale kompenzován postupně od července 2014, a to zpětně přes zdravotní pojišťovny,“ dodal. Připomněl, že tuto kompenzaci už schválila vláda i Parlament ČR. „Proto neočekáváme zhoršení ekonomiky našich krajských nemocnic,“ sdělil Lubomír Nečas.

Případné obavy mírní i místopředsedkyně Senátu a pacientská ombudsmanka Alena Gajdůšková. „Díky dohodě vlády, asociace krajů a Ministerstva zdravotnictví by nemocnice měly získat kompenzace, a o tyto peníze by tak v žádném případě neměly přijít,“ sdělila. „Zrušení nesmí znamenat snížení zdravotní péče,“ dodala.

Zlínský kraj už má vyčísleno, že zrušením ambulantních poplatků by přišly jeho nemocnice asi o patnáct milionů korun. „I tento výpadek však bude podle příslibu Ministerstva zdravotnictví pokryt zvýšenými zálohami ze zdravotních pojišťoven. Způsob kompenzace se teprve řeší,“ poznamenal radní.

Nemocnice v kraji vyjma uherskohradišťské až donedávna bojovaly s hospodařením v červených číslech. Špatný trend se podařilo zastavit teprve letos, a to díky půjčce kraje v celkové výši 180 milionů korun.
„Nemáme žádný plán, jak bychom případný výpadek pokryli. Pokud by nebyly prostředky uhrazeny státem nebo pojišťovnou, v rozpočtu by chyběly,“ upozornila také mluvčí Uherskohradišťské nemocnice Dana Lipovská.

„Už zrušení poplatků za hospitalizaci se nás velmi dotklo, přišli jsme ročně o necelých sedmnáct milionů,“ doplnila mluvčí Lipovská.

Zlínská Baťova nemocnice se k tématu nevyjádřila.

Jak přijali konec placení třicetikorunového regulačního poplatku u lékaře a za recept v lékárnách od příštího roku lidé v regionu? Většina vítá změnu pochopitelně s povděkem. „Je dobře, že to chtějí zrušit,“ okomentoval důchodce Antonín Staněk. „Celý život jsem pracoval a teď mám ještě z malého důchodu platit u doktora,“ podotkl.

Antonín Staněk byl asi před dvěma lety hospitalizován více než týden v nemocnici a poplatek za pobyt v nemocnici ho přišel na několik set korun, což pro něj prý také není zanedbatelná částka.

Josef Malaník je však přesvědčený, že když už se poplatky zavedly a lidé si na ně zvykli, mohly zůstat. „Jsem sice už v důchodu, ale těch třicet korun mi nevadí tak jako drahota léků,“ poznamenal. „Dřív se sice neplatilo, ale ani kvalita péče nebyla taková. Navíc se ty peníze musí někde vzít, takže to stejně nakonec zaplatíme všichni z daní,“ míní.

Ten, kdo křičí ale nejvíce, jsou lékárny. „Samozřejmě to nevnímáme nikterak pozitivně, protože to představuje nezanedbatelnou částku pro příjmy lékárny,“ řekla zástupkyně vedoucí jedné ze zlínských lékáren Šárka Chlebanová. „Za poslední dobu, kdy ceny léků klesly až o třicet procent, představovaly poplatky výraznou část příjmů lékárny,“ doplnila.

„Navíc v momentě, kdy se zavedly regulační poplatky, tak se výrazně snížila marže lékáren na léky. V případě, že nebude nějaká kompenzace, což se neplánuje, bude to znamenat velký skok v příjmech lékáren,“ vysvětlila.

Řada lékáren především z řad řetězců se již v minulosti v rámci konkurenčního boje uchýlila k vracení poplatků. Těm by tedy změna příliš uškodit neměla.

„V současné době, kdy je na trhu opravdu spousta lékáren, by to pro některé menší mohlo být likvidační,“ upozornila ještě jedna ze zlínských lékárnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?