Zrušení povinného očkování proti TBC čeká na schválení

8. 10. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Dlouholeté diskuse o zrušení povinného očkování proti tuberkulóze spějí ke konci. Vakcinologocé se shodli, že již nebude plošné a povinné. Ministerstvo nyní předkládá tento návrh k projednání v komisích legislativní rady vlády.


O změně vakcinologové jednali již několik let, poté byla úprava zapracována do návrhu vyhlášky. Nyní se čeká na to, až dojde k definitivnímu schválení v legislativní radě. Kdy ale vyhláška začne platit, není nyní jasné.

„Po projednání a zapracování stanovisek těchto komisí bude vyhláška publikována ve Sbírce zákonů. Účinnost vyhlášky je navržena dnem vyhlášení. Vzhledem k tomu, že v současnosti nelze odhadnout časový interval uvedeného projednávání, nelze tedy nyní podat informaci od kdy vyhláška nabude účinnosti,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Důvodem zrušení vakcinace v jiných evropských zemích byla právě malá účinnost a tím i efektivita současně používané očkovací látky a přitom vysoký počet vedlejších účinků.

„Pokud se někde v zahraničí ještě očkuje proti TBC, pak většinou nikoliv celoplošně, ale cíleně, pouze u dětí z definovaných rizikových skupin. V některých státech byla dokonce zrušena i vakcinace těchto rizikových skupin,“ je uvedeno ve stanovisku Národní imunizační komise.

Očkování nemoci nezabrání

Ministerstvo zdravotnictví shrnulo pro Zdraví.Euro.cz důvody, proč má ke zrušení tohoto očkování dojít. Hlavním je podle něj právě nespolehlivý účinek tohoto očkování. Dále pak to, že aplikace vakcíny je provázena vysokým výskytem komplikací.

„Dalším důvodem je také to, že u zemí, které BCG vakcinaci zcela zrušily či selektivní vakcinaci již zavedly nedošlo k dramatickému vzestupu výskytu TBC. Česká republika také splňuje mezinárodní kritéria pro zrušení plošné BCG vakcinace vypracovaná již v r. 1993 Mezinárodní unií proti TBC a plicním nemocem,“ doplnil Sršeň.

Komplikace černý kašel

Pro konec povinného očkování mluví ještě jeden důvod. Po třiceti letech se totiž znovu objevil černý kašel. Komplikace po vakcinaci na TBC u dětí totiž boj s černým kašlem znesnadňuje.

Podle lékařky Hany Cabrnochové kvůli tomu Česko loni zavedlo přeočkování desetiletých dětí. Když se vypustí očkování TBC, budou moci lékaři očkovat proti černému kašli dřív - ve věku dvou měsíců dítěte.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?