Zrušení regulačních poplatků: lidé čekali s návštěvou lékaře

6. 1. 2015 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
S Novým rokem skončil třicetikorunový regulační poplatek ve zdravotnictví. To si pochvalují zejména senioři, kteří včera zaplnili čekárny v ambulancích. Řada lidí, včetně lékařů, ale zrušení poplatků kritizuje.


Zrušení regulačních poplatků včera přilákalo do ordinací lékařů velké množství lidí. Mezi nimi byla například i třiasedmdesátiletá Marie Kopáčková z Ostravy. „Měla jsem jít k praktickému lékaři na prohlídku už v prosinci. Kvůli problémům jsem potřebovala také k očnímu. Vzhledem k tomu, že jsem sama a mám malý důchod, obracím každou korunu. Proto jsem si řekla, že počkám na leden, až se nebudou platit třicetikorunové regulační poplatky,“ svěřila se Deníku paní Marie.

Podobně vyřešila situaci i Věra Paličková. „Nechala jsem návštěvy lékařů až na nový rok. Nebylo to naštěstí nic urgentního. Nicméně jsem ráda, že jsou poplatky zrušené,“ podotkla žena. Stejného názoru je i sedmasedmdesátiletá Edita Matejáková.

„Pro důchodce je to dobře, jsou častěji nemocní a lékaře musí vyhledávat častěji než zdraví mladí lidé,“ řekla důchodkyně.

Apokalypsa v čekárně před ordinací čekala dnes také lékařku Alexandru Švrčinovou. „Měla jsem mezi svátky ambulanci uzavřenou, takže se pacienti nashromáždili, kolik z nich ale čekalo na leden kvůli zrušení regulačního poplatku, nejsem schopna říct. V každém případě s jejich zrušením nesouhlasím, lidé musí vědět, že zdravotní péče není zadarmo,“ uvedla praktická lékařka, která ordinuje v Mepha centru v Ostravě­Porubě.

V ambulancích a v lékárnách lidé platili regulační poplatky od ledna 2008. „Všichni si na to zvykli, a teď je zase všechno jinak. Podle mého názoru je to velký krok zpět. Peníze, které byly díky poplatkům vybírány, se teď budou muset hledat jinde. Já jsem dnes lékaře vyhledala proto, že je to akutní, je tady ale šílená fronta,“ řekla Táňa Dürerová, která čekala na vyšetření u praktického doktora v Hornické poliklinice v Ostravě. Od ledna už tak zbývá pouze devadesátikorunový poplatek za návštěvu na pohotovosti. Zatímco se pacienti radují, zdravotnická zařízení vyčíslují ztráty. A ty budou, zejména v nemocnicích, v milionech korun.

Podle informací ministerstva zdravotnictví má výpadek regulačních poplatků řešit úhradová vyhláška. „V současné době dochází k propočtům úhradové vyhlášky. Je nutné zdůraznit, že na hospodaření nemocnice bude mít dopad nejen zrušení poplatků, ale rovněž zvýšení mezd zaměstnanců, které bude od nového roku. Přesná čísla ovšem zatím nejsem schopen sdělit,“ vysvětlil Tomáš Oborný, mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?