Zrušení zákazu dovozu alkoholu z ČR do SR a Polska Heger vítá

10. 10. 2012 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zrušení zákazu dovozu českého alkoholu do SR a Polska ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) uvítal. ČTK řekl, že legální distribuční cesty ČR garantuje, nelegální si musejí země ohlídat samy. Slovensko zrušilo včera v 17:00 zákaz dovozu a prodeje českých lihovin, který zavedlo před třemi týdny v reakci na sérii smrtelných otrav metanolem v Česku. Uvolnění prodeje oznámilo také Polsko.


„Přijal jsem rozhodnutí s velkou radostí,“ reagoval Heger. Připomněl, že metanolové opatření, které jeho ministerstvo koordinovalo, vycházelo hlavně z potřeby chránit občany ČR i EU.

„Prohibicí, byť ne úplně hladce, se to podařilo. Nemyslíme si, že to bude úplně stoprocentní, protože jestli někdo má zásoby nezdravého alkoholu a nevylil je, není jak mu pomoci,“ poznamenal. Přesto je spokojen, protože epidemie otrav ustala. Metanol má na kontě 28 úmrtí, počty otrav klesají a jsou lehčí než v počátku epidemie.

Po částečném uvolnění prohibice 27. září se v ČR prodává tvrdý alkohol vyrobený do konce loňského roku, k letošnímu si musejí prodejci opatřit takzvaný rodný list, který dokládá původ lihu, z něhož je nápoj vyroben. Alkohol je označován novými bezpečnějšími kolky.

To, že Slovensko a Polsko s uvolněním prohibice dosud váhaly, pokládal Heger za nekompatibilní s právem EU, kde už prohibice uvolněna byla. „Jsme rádi, že dnešním uvolněním obchodní blokáda končí,“ shrnul.

S náhradou škody za vadný alkohol Česko podle Hegera v tuto chvíli nepočítá. Návody na zničení vadného alkoholu slovenská ani polská strana podle Hegera nepožadovaly. „Myslím, že jejich obchodní a hygienické služby si s tím poradí samy,“ řekl. Případné vracení nakoupených zásob, které neodpovídají vyhlášeným pravidlům, si musejí dojednat dovozci s těmi, od kterých v ČR nakoupili.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?