Zrušení zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců

5. 8. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident Miloš Zeman podepsal zákon, kterým se ruší sporný a dosud neúčinný zákon o úrazovém pojištění zaměstnanců. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zákona začal platit v roce 2006, dosud ale nenabyl účinnosti. Odkládal se čtyřikrát, naposledy loni na rok 2017. Právní úpravu odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání bude i nadále obsahovat zákoník práce.


Zrušený zákon předpokládal, že úrazové pojištění by zajišťovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Pojistné by vybírala jako odvody ze mzdy. Lidem po pracovním úrazu či s nemocí z povolání by hradila rentu.

Shoda na tomto modelu mezi politiky, odbory a zástupci podniků ale nepanovala. Nyní se zaměstnavatelé pojišťují u dvou komerčních pojišťoven - České a Kooperativy, případné odškodné se pak platí z tohoto pojištění.

Zrušení normy by mělo dát prostor k přípravě nového systému. Ministerstvo práce doporučuje, aby úrazové pojištění kvůli pracovním úrazům a nemocem z povolání měla v budoucnu na starosti ČSSZ. Ve hře jsou další tři varianty - vedle ČSSZ je to více komerčních pojišťoven, zdravotní pojišťovny či nová veřejná úrazová pojišťovna.

Schválený návrh také obsahuje pasáž, podle které by měl stát hradit na základě dohody v tripartitě náklady, které vynaloží odbory a zaměstnavatelé na vyjednávání na republikové a krajské úrovni. Organizace odborů a zaměstnavatelů budou ze zákona veřejně prospěšné právnické osoby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?