Zrušením poplatků přibyla na Slovensku až třetina pacientů

8. 11. 2006 7:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Po zrušení dvacetikorunového poplatku za návštěvu lékaře na Slovensku se počet pacientů v ordinacích zvýšil až o třetinu. "Nárůst je zřejmý. Někteří pacienti nás navštíví i několikrát týdně," řekla Právu praktická lékařka v bratislavské čtvrti Dúbravka. Především důchodci si dříve rozmýšleli, zda jít k lékaři, protože každá dvacetikoruna jim chyběla...


Lidé nyní chodí k lékaři častěji. V čekárnách více seniorů

„Kdysi si lidé při jedné návštěvě nechali předepsat léky na měsíc dopředu. Teď přijde babička pro jeden lék, druhý den pro další, nebo si nechá jen změřit tlak. V čekárně se hromadí lidé a ten, kdo potřebuje akutní pomoc, čeká mnohem déle,“ dodává lékařka.

Další pacienti přicházejí bez vážného důvodu, doslova s malichernostmi. „Hlavně starší lidé si v čekárně posedí, podebatují, postěžují si na bolístky a po vyšetření spokojeně jdou domů,“ připojuje sestřička. V nemocnicích zvýšený počet pacientů po zrušení padesátikorunového poplatku za den hospitalizace zatím nepocítili. Jak píše deník Pravda, na zhodnocení je třeba delší čas. „V budoucnu by to mohlo vést k prodloužení pobytu pacientů v nemocnicích,“ upozorňuje Martina Pavelová z nemocnice ve Zvolenu.

Poplatky ve zdravotnictví zavedla pravicová vláda premiéra Mikuláše Dzurindy. Nová vláda je od září zrušila a snížila poplatek za recept z dvaceti na pět korun. „Pocítila jsem to hodně. Když jsem předtím šla k praktickému lékaři, ten mě poslal na další vyšetření a pak jsem dostala několik receptů, to šlo do peněz,“ říká důchodkyně Eva Mráziková z Bratislavy. Důrazně odmítá, že by po zrušení poplatků chodila k lékaři častěji. „Chodím tak často, jak potřebuji,“ zdůrazňuje.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?