Ztráta nemocnic Plzeňského kraje dosáhla loni 290 mil.

10. 6. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj doplatí svým nemocnicím za loňské ztrátové hospodaření téměř 290 milionů korun. To je bezmála o 100 milionů korun více, než kraj původně na začátku loňského roku schválil.


Propad nemocnic rok od roku roste, kraj ztrátu pokrývá z rozpočtu jako takzvanou službu obecného hospodářského zájmu (SOHZ). Největší ztrátu měla největší krajská nemocnice v Klatovech.

Na vině rostoucího propadu je podle hejtmanova náměstka pro zdravotnictví Václava Šimánka (ČSSD) především diskriminační úhradová vyhláška a paušální platby za výkony. Krajští zastupitelé dnes proplacení SOHZ schválili.

Na loňském propadu téměř 290 milionů korun, se klatovská nemocnice podílela 190 miliony korun. Podle Šimánka doplácí na úhradovou vyhlášku a paušály. Hejtman Václav Šlajs připomenul, že krajské nemocnice kvůli disproporcím ve vyhlášce dostávají za stejný výkon výrazně nižší platby než například státní nemocnice. Peníze navíc nejdou za skutečnými výkony. Čím víc podle Šimánka nemocnice zvýšila výkony, tím víc rostla i ztráta.

„Bylo by ale laciné vymlouvat se jen na úhradovou vyhlášku,“ připustil hejtman. Přesto podle něj není zatím za současných podmínek možné, aby nemocnice hospodařily vyrovnaně. Kraj hodlá rostoucí dluhy zarazit. Po nemocnicích požaduje maximální hospodárnost, za případné neodůvodněné rostoucí ztráty požene k odpovědnosti jejich vedení.

Na letošek schválil kraj maximální ztrátu čtyř akutních nemocnic a dvou nemocnic následné péče na 240 milionů korun, z toho víc než polovina by šla do Klatov. Pro příští rok se počítá předběžně s propadem nejvýše 216 milionů korun, řekl Šimánek. Podle dosavadních výsledků hospodaření nemocnic v letošních prvních měsících se podle něj daří stanovený rámec hospodaření dodržovat. Za 2012 kraj doplácel nemocnicím přes 225 milionů, i tehdy se nepodařilo dodržet původně stanovené maximální ztráty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?