Zubaři by rádi měli za běžnou plombu 400 korun

16. 5. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stomatologové požadují, aby v jejich ordinacích platil pacient v hotovosti mnohem víc než dosud. Tvrdí, že zdravotní pojišťovny jim platí například za plomby méně, než je reálná cena poskytnutého ošetření. V budoucnu bychom tedy mohli u zubařů platit i za běžnou plombu, a to zhruba 400 korun...


„Rozhodně to není částka, která by z našich občanů udělala chudáky,“ řekl během víkendového jednání sněmu České stomatologické komory v Brně její prezident doktor Jiří Pekárek. Stomatologové požadují, aby se v zubní ordinaci zvýšily přímé platby pacientů ze současných 20 na 40 procent.

Netýkalo by se to ale dětské péče, prevence, úrazů, nádorů v ústní dutině a stavů, které si pacient nezpůsobil sám. Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová ale požadavek stomatologů odmítá.

„Takové zvýšení spoluúčasti je pro pacienta neúnosné. Není to v programovém prohlášení vlády,“ řekla Právu v neděli Emmerová s tím, že pacient si platí zdravotní pojištění, a má tedy nárok na ošetření.

Stejného názoru je i prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. „Je to urážení občanů, co stomatologové žádají,“ řekl Právu. Dodal, že zubaři by jasně měli říct, zda chtějí působit v rámci zdravotního pojištění, nebo ne.

„Jestliže ano, pak ať takováto slova vůbec neříkají, protože to je tahání peněz z kapes pacientů.“ Olejár dodal, že jeho svaz bude navrhovat ministryni zdravotnictví, aby zrušila lékařské komory, protože nedělají tu práci, kterou by v rámci svého poslání dělat měly.

U zubařů už dnes platíme poměrně vysoké částky za nadstandardní ošetření, například bílé plomby a další. Zcela se hradí protetika, tedy například můstky. Není výjimkou, že pokud si chcete nechat udělat kompletní nový chrup, zaplatíte za něj 150 000 korun.

Dnes vpodvečer se sejdou zástupci lékařů s ministryní zdravotnictví a budou jednat o vyšších mzdách. Jak již jsme uvedli, lékařská komora požaduje, aby průměrný plat lékaře byl 85 000 korun, což je o 50 000 víc než dosud.

„Na to ale nejsou peníze. Znamenalo by to 24 miliard korun navíc, a to každý rok,“ řekla Právu ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková. Také ministryně zdravotnictví nesouhlasí s tímto požadavkem lékařů.

Ministryně jednoznačně podporuje zvýšení platu lékařů, ale v žádném případě ne tak skokovým nárůstem. „Nejdříve musíme nastartovat stabilizační opatření ve financování zdravotnictví, které vláda projedná koncem května, a pak může k určitému mírnému zvýšení platů dojít. Ale nebude to dříve než za půl roku,“ řekla Právu ministryně Emmerová.

Lékaři ale požadují, aby jim bylo přidáno okamžitě od 1. července a v pondělí se chtějí poradit, jak budou postupovat vůči ministryni, pokud platy nezvýší, nezvýší se hodnota lékařské práce a nemocnice nedostanou přidáno.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?