Zubaři chtějí za plomby hotovost, hrozí odchodem od pojišťoven

7. 6. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
To, zda lidé u zubařů zaplatí za amalgámové plomby v hotovosti, si možná rozhodnou sami stomatologové. Zásadně nesouhlasí s výsledkem koaličního jednání, že by zubní výplně měly být i nadále propláceny z veřejného zdravotního pojištění. Hrozí proto, že od vypoví smlouvy s pojišťovnami.


Zubní výplně se staly jedním z nejdiskutovanějších témat posledních týdnů. Ačkoliv se o jejich vyřazení z úhrad zdravotního pojištění hovoří již roky, až nyní byl návrh tak blízko schválení.

V cestě stály „jen“ Věci veřejné, kterým se podařilo bod vypustit z připravované reformy zdravotnictví. Jenže zubaři se nehodlají s tímto postupem smířit.

Hrozí, že vypoví smlouvy s pojišťovnami a za plomby budou vybírat v hotovosti. Ostatně již dnes má řada zubařů smlouvy jen s některými pojišťovnami a za péči o pacienty ostatních pojišťoven vybírá.

„Pochybujeme, že reformní úsilí koalice je upřímné a jakákoliv smysluplná reforma zdravotnictví reálná,“ zlobil se prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Nečas: Plombami se budeme i nadále zabývat

Komora argumentuje tím, že se lidé mohou kazu lehce vyhnout. Stačí si jen dobře čistit zuby.

Proti tomu se ale ostře vymezily právě Věci veřejné, tématu se chytli i někteří opoziční poslanci. „Zubní kaz je ovlivněn mnohdy genetikou, více se tvoří cukrovkářům i v těhotenství,“ argumentoval například stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD).

To komora označuje jako účelovou lež. „Toto tvrzení je nepravdivé. Pan poslanec to ví a vědomě klame veřejnost. Zubní kaz je onemocnění způsobené mikroorganismy a v naprosté většině případů mu lze předcházet pečlivou ústní hygienou a dodržováním správných stravovacích návyků,“ dodává viceprezident komory Jan Černý.

Šéf České stomatologické komory Pavel Chrz včera apeloval také na premiéra Petra Nečasem. Ten mu slíbil, že se záležitostí bude koalice dále zabývat.

Zubaři se mohou uchýlit k černé ekonomice, varuje Chrz

Za plombu nyní platí pojišťovna zubařům 220 korun, zubaře podle Chrze stojí 400 korun, takže na pacienty a pojišťovnu „doplácejí“.

Pokud by měla být hrazena alespoň ve výši průměrných nutných nákladů, znamenalo by to podle Chrze přidat do systému veřejného zdravotního pojištění pouze na úhradu amalgámových plomb nejméně dalších 1,3 miliardy korun.

„Situace mezi zubními lékaři se velmi radikalizuje, velmi se obávám toho, že nedostatek finančních prostředků se bude řešit cestami, které bychom neradi viděli, to znamená šedou či černou ekonomikou,“ pohrozil dále Chrz.

Podle Hegerova návrhu, který je v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, by spolu s vyřazením amalgámových plomb přestaly pojišťovny platit také rovnátka lidem nad 19 let a ošetření kořenových kanálků.

Za tuto péči platí pojišťovny ročně dvě miliardy. Pokud by měly platit v částkách, jež požadují zubaři, musely by platit ročně čtyři miliardy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?