Zubaři možná dostanou v příštím roce o asi 200 milionů korun víc

22. 9. 2014 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Stomatologové by mohli v příštím roce dostat od zdravotních pojišťoven na úhradách o téměř 200 milionů korun víc. Na tomto navýšení se s pojišťovnami už dohodli, ale nemocnice měly proti dohodě námitky. Pokud ale ministerstvo zdravotnictví shledá, že dohoda je v pořádku, tak ji potvrdí.


ČTK to po valné hromadě České stomatologické komory řekl její prezident Pavel Chrz.
Dohoda podle něj znamená zhruba dvouprocentní nárůst stomatologické péče v příštím roce. Stomatologové dostávají ročně od pojišťoven z veřejného pojišťění zhruba devět miliard, takže navýšení činí téměř 200 milionů korun.

„My jsme se sice se zdravotními pojišťovnami na úhradách dohodli, nicméně vůči naší dohodě vznesly protest segmenty lůžkové péče, takže jsme chtěli slyšet ze strany zdravotních pojišťoven i ze strany ministerstva, jak přistoupí k řešení problému: jestli potvrdí naši dohodu, nebo jestli jaksi budou spíše sázet na to, co jim povídají nemocnice,“ uvedl Chrz.

Náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Tom Philip, který se akce účastnil, se podle něj vyjádřil vstřícně. „Pan náměstek řekl, že ctí naši dohodu a že pakliže podle jejich propočtů nebude nemravná, tak ji potvrdí. A zástupci zdravotních pojišťoven, kteří se s námi dohodli, tak řekli, že udělají všechno, aby se ta dohodla objevila ve vyhlášce,“ dodal.

Stomatologové se náměstka ptali také na novou připravovanou legislativu a sdělovali mu své názory. „Valná hromada není žádný orgán komory, to je víceméně sešlost zubních lékařů, kteří si přišli poslechnout, co se chystá na ministerstvu zdravotnictví na příští rok, eventuálně na příští léta,“ dodal Chrz. Nejvyšším orgánem komory je její sněm.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?