Zubaři prodělávají na plombách a chtějí spoluúčast pacientů

20. 2. 2010 9:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Budeme si co nevidět platit za zubní plombu? Stomatologická komora tvrdí, že vzhledem k současné situaci je to nutné.


„Je to další past na naše už beztak poloprázdné peněženky,“ tvrdí návštěvníci zubních ordinací.

O co vlastně jde? Ve zkratce: v současné době zubaři prodělávají na tom, že pacientům udělají plombu. Respektive pojišťovny jim neproplácí tolik peněz, které by na tento úkon potřebovali. Řešením však podle některých není to, že by pojišťovny měly platit více, ale to, že by na tento úkon přispívali sami pacienti. A to částkou 400 korun. Jenže to se pacientům pochopitelně příliš nezamlouvá.

„Já chápu, že zubaři za to dostávají málo. Ale ať si to vyřeší s pojišťovnou. Proč na tom mám být bita zase já?“ rozčiluje se Eva z Poděbrad.

Stomatologové tvrdí, že by mělo jít také o posílení prevence. Se zajímavým návrhem přišel například zubní lékař leoš Šedo z Uhlířských Janovic. „Osobně bych považoval za prospěšnější zohlednit přístup pacientů k ošetření, to znamená například při víc jak dvou a půlleté absenci kompletně uhradit následné nutné ošetření. Úhrada technicky či materiálově náročnějších zubních výplní je ostatně realitou už dnes,“ uvedl alternativu k návrhu stomatologické komory Šedo. S jejím návrhem se příliš neztotožňuje ani doktor Jan Havlovic z Kutné Hory. „Myslím, že ošetření v tom základním možném provedení by mělo být hrazeno z veřejného pojištění. Souhlasím s tím, aby za tyto výkony pojišťovna platila odpovídající cenu, ale nejsem proto, aby byl pacient postaven o situace, že si buď zaplatí výplň, nebo si nechá zub extrahovat,“ konstatoval Havlovic.

V některých regionech Česka prý už dokonce zubaři jakýsi poplatek za plomby vybírají. Což však rezolutně v médiích odsoudil prezident České stomatologické komory Pavel Chrz. „To je nezákonné a touto cestou jít nechceme. Spoluúčast pacientů je však do budoucna nevyhnutelná,“ tvrdí Chrz.

Určitá forma spoluúčasti pacientů přitom funguje již nyní.

Mohou si připlatit za nadstandardní péči. „Pacient má možnost si připlatit, když chce luxusnější ošetření a luxusnější materiály,“ dodal havlovic. Opomíjeným aspektem je škála a kvalita samotných zubních výplní. Příprava obyčejné plomby z amalgámu a rtuti, kterou zcela hradí pojišťovna, se připravuje až v ordinaci, kde se těkavá rtuť dostává do vzduchu. To zdravotně neprospívá lékaři ani pacientovi. „Novější amalgámové výplně dodávané přímo v kapslích jsou kvalitnější a tvrdší, tedy déle v zubu vydrží a lépe se tvarují, a navíc odbourávají nebezpečnou manipulaci s otevřenou rtutí v ordinaci,“ vysvětluje poděbradská zubařka Jana Pekláková, která zatím svým pacientům nabízí obě varianty. Za tu kvalitnější si musí pacient samozřejmě připlatit, nemusí se ale potom k zubaři často vracet.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?