Zubní lékaři odmítají vracet peníze pojišťovnám

17. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká stomatologická komora na svém víkendovém brněnském sněmu odmítla, aby zubaři vraceli peníze zdravotním pojišťovnám za již odvedenou zdravotní péči, která jim byla proplacena. "Vyzýváme vládu, aby se situací, která vážně narušuje stabilitu systému zdravotní péče, zabývali," řekl Jiří Pekárek, prezident komory...


BRNO -

Všeobecná zdravotní pojišťovna, její správní rada před časem uvažovala o tom, že by od ambulantních lékařů, tedy i zubařů požadovala vrácení části peněz za péči, kterou jim zaplatila v roce 2002.

Po velké kritice ze strany lékařů však správní rada VZP své rozhodnutí zatím nepřijala a celou záležitost pozastavila. I nadále se ale zabývá podmínkami a analýzami příslušného období.

„Myslíme si, že nemůžeme vracet peníze za již poskytnutou a odvedenou zdravotní péči. Kdyby k tomu mělo dojít, pak by to do budoucna vážně mohlo ohrozit poskytovanou zdravotní péči a doplatili by na to především pacienti,“ řekl Pekárek.

Ambulantní lékaři včetně stomatologů také uvažovali o tom, že by v případě, že VZP k tomuto kroku sáhne, jí začali hromadně vypovídat smlouvy. Protože však VZP svůj záměr pozastavila, žádné vypovídání smluv není.

Stomatologové se také zabývali rovnými podmínkami podnikatelů ve zdravotnictví, až dosud tomu totiž tak není, což zubním lékařům ztěžuje postavení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?