Zubní lékaři slíbili instalovat odlučovače rtuti do všech ordinací

14. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Polovina českých zubařských ordinací stále do veřejné kanalizace vypouští jedovatou rtuť. Ke konci roku by se to však mělo změnit. Česká stomatologická komora totiž uzavřela s ministerstvem životního prostředí dohodu, ve které se zubaři zavázali, že do konce roku instalují odlučovače k zubařským křeslům...


PRAHA - Polovina českých zubařských ordinací stále do veřejné kanalizace vypouští jedovatou rtuť. Ke konci roku by se to však mělo změnit. Česká stomatologická komora totiž uzavřela s ministerstvem životního prostředí dohodu, ve které se zubaři zavázali, že do konce roku instalují odlučovače k

zubařským křeslům, která je dosud nemají.

Málo účinné odlučovače navíc nahradí výkonnějšími ke konci roku příštího, informoval Jakub Kašpar z tiskového odboru ministerstva.

Stomatologové s ministerstvem na snižování znečištění vod rtutí spolupracují už dva roky. Ke konci loňského roku byly zubařské ordinace vybaveny 3156 odlučovači. Rtuť tak do odpadů nevypouštělo 49 procent zubařských ordinací.

Rtuť tvoří zhruba třetinu amalgamu používaného na zubní plomby, ročně se v ordinacích spotřebuje zhruba 20 tun této látky. Rtuť ve všech svých formách patří mezi nebezpečné látky.

Spolu s odpadními vodami z ordinací odchází do kanalizace, kde kontaminuje čistírenské kaly, které mohou být dále využívány v zemědělství.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?