Zubní náhrady už nebudeme dotovat, vzkazuje komora

2. 5. 2014 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Proděláváme tisíce, takže se zubními náhradami končíme, vzkazuje Komora zubních techniků ČR. Ceny výrobků, které mají plně hradit pojišťovny, totiž nebyly aktualizovány od roku 1997. Technici navíc nejsou placeni přímo pojišťovnou, ale prostřednictvím zubních lékařů.


„Na jedné celkové spodní zubní náhradě prodělá průměrná laboratoř 1914 korun, na jedné korunce okolo 390 korun. Úhrady za všechny položky v ceníku tzv. plně hrazených výrobků jsou z větší části pod průměrnými cenami českých laboratoří – a to přitom zahrnují jak odměnu zubního technika, tak odměnu zubaře. Vynucené ceny, za které musíme dodávat zubním lékařům, jsou tak hluboce ztrátové,“ zlobí se Alexandra Seidlová, prezidentka Komory zubních techniků ČR.

Technici dosud svou ztrátu hradili z cen jiných výrobků, jenže jejich počet se vlivem ekonomické krize krátí a zubních laboratoře krachují. „Podle zákona nelze u výrobků, které zákon definuje jako plně hrazené, vybrat od pacientů chybějící částku, která by umožnila návratnost nákladů výrobce a zisku zubního technika i zubního lékaře,“ přibližuje problém Seidlová.

Za korunku tři sta

Řešením je podle šéfky zubních techniků jednak navýšení úhrad za jednotlivé výrobky, jednak rozdělení na platbu za úkony zubního lékaře a vlastní výrobu. „Zubní technici dnes nejsou smluvními partnery zdravotních pojišťoven a veškerá naše práce je hrazena prostřednictvím zubního lékaře,“ vysvětluje Alexandra Seidlová. Z částky 3617 korun, kterou zdravotní pojišťovna zaplatí za celkovou dolní náhradu, dostane zubní technik zhruba dva tisíce. Ještě horší je to v případě korunek – za pryskyřičnou korunku zaplatí zdravotní pojišťovna 800 korun, ale zubní technik dostane jen tři sta.

„Situace je nadále neudržitelná. Nikdo po nás nemůže chtít, abychom poskytovali služby, na kterých proděláváme. Žádáme ministerstvo zdravotnictví o co nejrychlejší nápravu tohoto stavu. Jinak se může brzy stát, že plně hrazené výrobky nebude mít kdo vyrábět,“ uzavírá šéfka zubních techniků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?