Zubní technici chtějí přidat, jinak s výrobky na pojišťovnu končí

12. 5. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zubní technici varovali, že přestanou zhotovovat zubní protézy či korunky hrazené pojišťovnou, pokud se nezvýší úhrada od pojišťoven za tuto jejich činnost. Pacienti by si tak museli kupovat dražší varianty nehrazené z pojištění.


Komora zubních techniků proto požádala ministerstvo zdravotnictví o řešení. Na každém výrobku prý prodělá laboratoř až tisíce korun. Ministerstvo podle zjištění ČTK chystá novelu, která by zhruba do roka měla příjmy laboratoří zvýšit.

„Pokud platby nebudou navýšeny, nebude už v blízké době v silách a finančních možnostech našich členů tyto výrobky zhotovovat,“ řekla dnes ČTK prezidentka Komory zubních techniků Alexandra Seidlová.

Zubní technici nemají smlouvy se zdravotními pojišťovnami, platí je zubaři. Jednotlivé fáze výroby, na kterých se podílejí zubař i technik, jsou shrnuty do jednoho úhradového kódu. Zubní technici žádají navýšení kódu úhrady a jeho rozdělení na platbu za úkony zubaře a za výrobu zubním technikem.

„Z částky 3617 korun, kterou nyní platí pojišťovna za celkovou zubní náhradu, dostane zubní technik zhruba 2000 korun. Ještě horší je to v případě korunek - za pryskyřičnou korunku zaplatí pojišťovna 800 korun, ale zubní technik dostane zhruba 300 korun,“ upřesnila Seidlová.

„Ministerstvo si je vědomo, že některé výše úhrad již zcela neodpovídají aktuálním cenám na trhu. Pracuje na změně principu a výše úhrad zdravotnických prostředků na poukaz,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Změna bude v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, legislativní proces potrvá zhruba rok.

Rozdíl v ceně a nákladech nemůže laboratoř od pacienta žádat, nadstandardy loni zrušil Ústavní soud. Zubní technici tak podle Seidlové nyní zhotovují výrobky na pojišťovnu jen díky tomu, že je dotují například z toho, co vydělají za metalokeramiku. Snížili také platy zaměstnanců. Zubní technik, který vyrábí ztrátové výrobky, nedosáhne na průměrnou mzdu ani za deset hodin práce denně, uvedla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?