Zuřivý opilec zbil v pražských Kolodějích záchranáře

12. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě osádky pražské záchranné služby byly v sobotu večer brutálně napadeny, když dojely k pacientovi v Praze- Kolodějích. Jeden ze záchranářů, osmadvacetiletý Aleš Rubek, přitom utrpěl otřes mozku a další zranění a musel být převezen do vinohradské nemocnice. Taková napadení záchranářů poslední dobou stále přibývají...


Zdravotníky přivolala do Kolodějů v sobotu kolem 21. hodiny vyděšená žena. Její manžel měl být v bezvědomí: „Asi zástava srdce,“ hlásila na dispečink záchranné služby. Nevěděla přesně, co se stalo, protože zprávu o manželově stavu jí domů přinesl syn. Podle něj se otec zhroutil cestou domů z restaurace po schůzi dobrovolných hasičů a zůstal v Synkovické ulici ležet.

Sanitka okamžitě vyjela na oznámené místo. Zdravotnice z dispečinku se zatím snažila zoufalou ženu uklidnit a poradit jí, jak bezvládnému poskytnout první pomoc.

„Jsou úplně totálně vožralý, manžel dýchá,“ hlásila po několika minutách novou informaci oznamovatelka. Omlouvala se a chtěla výjezd zrušit, aby sanitu neblokovala pro vážnější případy. Vzhledem k tomu, že muž byl pravděpodobně chvíli v bezvědomí, záchranáři raději na místo dojeli, aby ho prohlédli.

Zuřivý opilec zbil záchranáře

V Synkovické ulici se však situace po příjezdu první sanitky dramaticky změnila. Na otázku paramedika, co se stalo, prudce zareagoval syn muže, k němuž záchranáři spěchali.

„Jak, co se stalo?“ opáčil a zasadil zdravotníkovi ránu pěstí. Snažil se napadnout i lékařku, která přijela v druhém sanitním voze. Osmnáct minut po jednadvacáté hodině přijala policie na lince 158 volání o pomoc: „Opilí hasiči nám mlátí posádku. Vypadá to, že je tam seřežou do krve.

„Rváče uklidnili až příslušníci pohotovostní motorizované jednotky, kteří dorazili za 17 minut. Napadený záchranář Aleš Rubek byl převezen do vinohradské fakultní nemocnice na chirurgické oddělení.

„Jak tady dlouho budu ležet, nevím, možná týden, protože, ač to není vidět, byl to otřes mozku a lékaři se obávají, aby tam nebyla nějaká prasklina,“prozradil nám Aleš Rubek. Jeho slova potvrdil vedoucí lékař ve službě na chirurgickém oddělení Rodomil Kostka.

Rubek, absolvent zdravotnické školy, je u pražské záchranné služby už od svých 18 let. „Začal jsem na brigádě, pak zůstal na půl úvazku. Už je to deset let,“vypočítal. Incident v Kolodějích ho neodradil. Spíše naopak.

„Lidem je třeba pomáhat, a ne se jich vzdávat, nebo je nechávat,“vyznal se. „Že to nesu riziko, to je pravda. Spíše bych je však čekal na silnici, nebo že dostanu nějakou infekci, ale že mě zbije pacient.“krčí rameny.

Záchranář je šest let ženatý a má dvě děti - tříletou dceru a pětiletého syna. „Manželka brečela,“ říká Rubek. Přestože i ona pracuje ve zdravotnictví, tohle určitě nečekala. Pacient byl nahlášen jako náhlá zástava oběhu, což znamená bezprostřední ohrožení na životě, jde o zástavu jedné z důležitých životních funkcí,“ popsal Rubek nešťastný incident.

„Když jsme přijeli na místo, stály před námi dvě postavy, jedna se opírala o druhou. Vydechli jsme si, že to nebude tak kritické, nicméně šli toho člověka vyšetřit a ošetřit. Při otázce: Co se stalo? mě ten mladší napadl, začal mě škrtit, sprostě nadávat. A dal mi pěstí do spánku.“Proč se nebránil? „Z jednoho prostého důvodu, když jedete pomáhat, tak nečekáte, že se jdete bít. Když půjdu do hospody, která bude plná opilců, tak budu čekat, že se tam také mohu porvat. Tohle bylo nečekané.“

Ještě je prý další důvod. „Čím více se budu bránit, tím více do mě bude opilý agresivní člověk bít a tím k větší úhoně mohou přijít, ale i on a ostatní kolem. Čím více se jím budu zabývat, tím méně mu pomůžu, to je zkušenost,“vypověděl záchranář. Podle očitých svědků šestatřicetiletého syna zmíněného muže vybudila k agresivitě údajně pomalost záchranářů.

„Když přijeli, zůstali sedět ve voze a nechali padlého muže ležet na zemi. To ho asi rozčílilo. Byl opilý, a tak se do nich pustil,“ tvrdil jeden z místních obyvatel. Rozhořčený syn napadl nejen záchranáře. Než ho policisté zpacifikovali, rozbil u jednoho vozu záchranné služby čelní sklo, u druhého blikací panel. Škoda činí deset tisíc korun.

Rváče policejní komisařka obvinila z výtržnictví, z pokusu o úmyslné ublížení na zdraví a z poškozování cizí věci. Zároveň podala návrh na jeho vzetí do vazby. Hrozí mu až osm let odnětí svobody. Podle místních není obviněný muž žádný beránek. Ve vězení prý už strávil několik let za krádeže.

Večerník Praha,12.1.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?