Zůstane kolínská nemocnice bez lékařů? Kolik jich odejde?

9. 10. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nehodláme už dál pracovat za podhodnocené mzdy a doplácet na spojení s kutnohorskou nemocnicí. A už vůbec brát méně, než mají tamní lékaři.


Takové jsou dva základní protesty, s nimiž se lékaři Oblastní nemocnice Kolín obrací na své vedení a na kraj.

Lékaři žádají nikoli sem tam nějakou mimořádnou odměnu v řádu dvou tří tisíc, ale skokové navýšení platů zhruba o 20 tisíc korun měsíčně. „Dvacet let pracujeme za podhodnocené mzdy. Už je na čase to změnit,“ říkají. Na požadované zvýšení platů by bylo potřeba zhruba 42 milionů korun na rok. „To číslo vypadá obrovské. Ale v porovnání s jinými výdaji?“ předeslal předseda lékařského odborového klubu Petr Volšanský. „Jen do Kutné Hory jsme převedli 37 milionů, 14 milionů je čistý prodělek tamnější nemocnice od začátku roku. Dalších 37 milionů dáme do provozu naší magnetické rezonance. Její výkony totiž bude nemocnice hradit ze svého proto, aby takříkajíc uválčila soukromou magnetickou rezonanci,“ konkretizoval.

Nemocnice Kolín versus Kutná Hora Výkonnost oddělení kolínské nemocnice je podle jeho slov mezi 105 a 140 procenty. „Kutnohorská pobočka neplní ani 95 procent hladiny srovnávacího období. Měla by tedy vrátit část záloh. Ale nevrátí, protože část práce Kolíňáků se převede do Kutné Hory. Namátkově jsem si srovnal počet pacientů ošetřených během zářijových víkendů na chirurgické ambulanci. Kolín jich ošetřil 669, Kutná Hora 124,“ vypočítal. Kolínští lékaři mají v průměru se všemi příplatky a přesčasy 48 tisíc. V Kutné Hoře je průměr 77 tisíc. Tato informace lékaře doslova zvedla ze židlí.

„Zabojujte o své platy, nebo odejděte. Když vás odejde dost, za tři roky, až se vrátíte, budou platy trojnásobné. Ne že peníze na ně nejsou, ony jsou jinde,“ hovořil Petr Volšanský se svými kolegy, z nichž nemalá část se 29. října chystá do Slovanského domu podívat se na nabídky práce v německy mluvících zemích, kde se jim nabízí naprosto nesrovnatelné výdělky.

„Nečekejte, že vás tu budu přemlouvat, abyste zůstali,“ nezastíral na čtvrteční schůzce hejtman David Rath. „Chápu vás. Zůstanou tu po vás pacienti, nemáme za vás náhradu, dostane se do problémů nemocnice, ředitel, primář, já. Ale chápu, na vašem místě bych se choval stejně a chtěl vyšší plat,“ zahrál na psychologickou strunu.

Několikrát během večera slíbil, že veškeré výdaje, jež šly z Kolína do kutnohorské nemocnice, kraj proplatí. Což ovšem zase neznamená, že tyto peníze hned půjdou do mezd.

Magnetické rezonance vydělává 30 milionů ročně. „Ty chceme, aby zůstaly v Kolíně. Rezonance je ta slepice, která bude vám snášet zlatá vejce,“ řekl hejtman.

Rozdílné platy lékařů v kolínské a kutnohorské nemocnici označil jako špatnou věc. „V Kutné Hoře byli lidé, kteří brali i 180 až 200 tisíc, jenže na oddělení byli třeba jen dva lékaři. Platy jsme v Hoře snížili,“ dodal.

Problém rozdílných platů lékařů Ředitel Oblastní nemocnice Kolín Petr Chudomel připomněl, že Kolín přebíral Kutnou Horu hekticky, vlastně ze dne na den.

„Není tam uspokojivý stav, v úpravách mezd budeme pokračovat. Je ovšem třeba porovnávat posty. Platy v Kutné Hoře byly významně vyšší předtím, než jsme je převzali. První, co jsme udělali, bylo, že extrémní platy jsme ponížili na úroveň našich platů. Průměrný plat v Kutné Hoře je skutečně vyšší. Ovšem je to dáno tím, že tam nepracují prakticky žádní absolventi, žádní mladší lékaři,“ vysvětlil ředitel a upřesnil, že průměrný plat lékařů v kolínské nemocnici je 50 500 korun. Není prý ovšem v možnostech ředitelů nemocnic najít v rozpočtu rezervy a diskutovat o několikanásobném navýšení platů. „To je zcela mimo realitu a ohrozilo by to chod nemocnice,“ řekl a dodal, že 7% HDP, které jdou do zdravotnictví, je nejméně ze všech států Evropy.

„Změna, jež by umožnila skokové zvýšení mezd, je jedině na platbách od zdravotních pojišťoven,“ soudí zase hejtman.

Jaký je tedy výsledek několikahodinového jednání? Lékaři se podepisují pod výzvu Děkujeme, odcházíme. Mnozí se pojedou poohlédnout po práci v zahraničí. Do konce října hodlají sečíst, kolik lékařů chce skutečně z nemocnice odejít. 1. března možná všichni nepřijdou do práce. Pokud se sjednotí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?