Zůstáváte, tak nelžete

9. 12. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Neuvěřitelné lži jsem si přečetl ve článku od Lenky Doležalové „Zůstáváme, splňte sliby“. Ta se snaží veřejnosti vsugerovat, že ministr Heger nesplnil nic z memoranda, které ukončilo akci Děkujeme, odejděte.


Článek najdete ZDE.

Pro ty, kteří si snad nepamatují, někteří odboráři vyhrožovali, že opustí republiku a pacienty nechají umřít (Náš exodus, Váš exitus).

I když jsem si memorandum četl několikrát, nikde jsem se nedočetl, že by měli lékaři od 1. ledna 2012 dostat přidáno deset procent. Nic takového tam prostě není!

Jak tedy mohou napadat šestiprocentní zvýšení od začátku roku s tím, že pokud nepropukne další krize, dostanou od července plných deset procent. Nebo si myslí, že zdravotnictví se nachází ve vakuu a snížení pojistného by se ho v případě růstu nezaměstnanosti nedotklo?

Za nehoráznou lež považuji tvrzení, že se nemění vzdělávání lékařů nebo že je dokonce rozvráceno. Ne všechny změny se musí líbit, nicméně jdou dobrým směrem.

Podařilo se změnit zákon o vzdělávání lékařů a došlo také ke změnám náplně jednotlivých oborů. Za důležité považuji, že dotace na postgraduální vzdělávání jsou nově navázané na konkrétní osobu.

Naopak se mi zdá, že sliby neplní Lékařský odborový klub. Podle memoranda se měl aktivně podílet na úsporných krocích ve zdravotnictví, kde se měly hledat vnitřní rezervy na platy nejen lékařů, ale i dalších pracovníků.

Žádný konkrétní návrh na úspory jsem ale z úst odborářů neslyšel. Místo toho neustále chtějí další peníze navíc a jakýkoli Hegerův nápad na úspory kritizují.

Přitom ten přišel s celou řadou rozumných kroků. Nákupy nemocnic prostřednictvím elektronických aukcí, zavádění referenčních cen pro odhalování předražených nákupů, omezení korupce lékařů zamezením různého typu „sponzorství“. Odborářům je to ale jedno a pouze se snaží bránit jakýmkoli změnám. Neměli by ale nepokrytě lhát.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?