Zveřejnit, nebo nezveřejnit?

5. 1. 2015 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Někteří zákonodárci pochybují o smyslu zveřejňování smluv ve zdravotnictví. Z diskuse na prosincové schůzi sněmovny vyplynulo, že zveřejňování smluv, které chystá ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), nemá zdaleka jistou podporu.


Pokud by byly veřejně dohledatelné dohody jednotlivých zdravotnických zařízení s pojišťovnami o tom, kolik dostávají z veřejného zdravotního pojištění, nemusí to podle některých zákonodárců přispět k transparentnosti zdravotnictví.

„Kdo se živí nadějí, že zveřejňování smluv zlepší otázku financování zdravotnictví a zlepší transparentnost v něm, tak je na velkém omylu. Já jsem přesvědčen, že si neříkáme pravdu,“ prohlásil poslanec, hejtman a předseda správní rady VZP Jiří Běhounek (ČSSD).

Pochybnosti měl i senátor Jan Žaloudík (ČSSD), když apeloval na lepší nastavení pravidel pro zveřejnění smluv. „Pouhá transparence vyvěšením na internet mnoho neznamená,“ uvedl. To může mít širší souvislosti. „Vyvolává to ve mně obavy, že od tohoto uvažování je už velmi blízko k tomu, aby nakonec žádné zveřejňování smluv zákonem předepsáno nebylo, přestože ho pan ministr slíbil,“ komentoval to exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Povinné zveřejňování smluv zdravotnických zařízení s pojišťovnami hodlá letos navrhnout ministr Němeček. Za porušení této povinnosti bude pojišťovně hrozit pokuta.

O zveřejňování smluv zdravotních pojišťoven se všem poskytovateli péče se mluví už roky, žádný ministr jej zatím neprosadil.

Současný ministr Němeček pouze přiměl VZP zveřejnit smlouvy s nemocnicemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?