Zvýšená radiace byla na českém území zaznamenána po Černobylu

27. 3. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšená radiace v důsledku jaderné havárie byla v Česku zaznamenána v roce 1986 po výbuchu sovětské jaderné elektrárny v Černobylu na Ukrajině.


Tehdejší úřady situaci zpočátku bagatelizovaly, zvýšení radioaktivity oficiálně připustily až po několika dnech. Hodnoty tehdy měřené na českém území byly zhruba desettisíckrát vyšší než nyní zaznamenaná zvýšená radiace v důsledku jaderné havárie v Japonsku. Ani tyto hodnoty však nevedly k přímému ohrožení zdraví.

Po černobylské havárii z 26. dubna 1986 se v tehdejším komunistickém Československu o radiační situaci mluvilo neurčitě, sdělovací prostředky představovaly havárii v duchu oficiálních sovětských zpráv jako běžnou poruchu a myšlenka, že by se v důsledku havárie změnila radiační situace se nepřipouštěla. Měření se ale prováděla.

První zprávu o výbuchu ČTK vydala 28. dubna 1986 podle sovětské agentury TASS. TASS konstatoval, že se stala havárie, při níž byl poškozen jeden z reaktorů, a že jsou podnikány kroky k odstranění následků. „Ve světě došlo k podobným haváriím nejednou,“ znělo také ve zprávě.
Následující dny oficiální místa prostřednictvím ČTK zveřejnila několik zpráv o tom, že není ohroženo zdraví obyvatelstva a není třeba přijímat zvláštní opatření na území ČSSR. Zvýšení radioaktivity úřady oficiálně připustily až 4. května.

Měřicí stanice přitom první signály o příchodu vzdušných kontaminovaných mas zachytily v průběhu noci z 29. na 30. dubna. Poté zaznamenaly ještě dva významné průchody Československem, a to 3. a 4. května a 7. května.

Průměrná efektivní dávka ozáření, které byl běžný občan ČR v důsledku Černobylu v roce 1986 vystaven, byla podle vědců 0,26 milisievertu (mSv; sievert je jednotkou takzvané ekvivalentní dávky, představuje podíl množství energie ionizujícího záření pohlcené organickou látkou a hmotnosti této látky). To je asi desetina průměrné dávky, kterou tak jako tak každý dostal za rok z takzvaného přírodního radioaktivního pozadí. Průměrný dávkový ekvivalent u obyvatelstva podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) vyhovoval platným limitům, nelze však vyloučit, že v některých případech mohl být limit překročen. Ohrožena byla hlavně štítná žláza u dětí.

Nebezpečnými látkami ze zdravotního hlediska byly cesium a jód. Jód s poločasem rozpadu osm dní mohl být nebezpečný pouze v prvních týdnech po havárii, cesium s poločasem rozpadu 30 let se však zapojilo do potravinového řetězce.

K ochraně zdraví obyvatelstva byla nakonec přijata opatření jako zákaz spotřeby a distribuce ovčího mléka a výrobků z něj, dočasné zastavení výroby dětské mléčné výživy v některých továrnách a výroby léků z čerstvých hovězích štítných žláz či doporučení krmit dojnice pouze suchým krmením.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?