Zvýšení DPH komplikuje život nemocnicím

11. 1. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice letos čeká utahování opasků, nebo hospodaření na dluh. Příčinou je především zvýšení DPH a změna úhradové vyhlášky. Zdravotnická zařízení, která spravuje Moravskoslezský kraj, teď počítají, kolik je nové změny budou stát. Na jednu nemocnici to mohou být až desítky milionů korun navíc.


Přepis reportáže ČT

Tomáš VZOREK, redaktor: Nová úhradová vyhláška pro nemocnice znamená méně peněz od pojišťoven. Další zásadní změnou pro nemocnice je zvýšení DPH, ale hlavně změna v sazbě DPH u většiny zdravotnického materiálu.

Zdeněk JIŘÍČEK, ředitel Nemocnice Třinec: To je zásadní, protože zdravotnický materiál ve velké většině se přesouvá do základní sazby, a samozřejmě se to vztahuje i potom na nákup přístrojů a zdravotnické techniky.

Tomáš VZOREK, redaktor: V praxi to znamená zvýšení o celých 7 % ze 14 na 21 %. Kolik budou změny v roce 2013 stát všechny krajské nemocnice dohromady, ještě není známo. Některé nemocnice už ale mají poměrně přesné odhady.

Jan FERENC, ředitel Nemocnice s poliklinikou Havířov: Z hlediska úhradové vyhlášky máme předběžné propočty, které jsme provedli, tak nám bude chybět oproti roku 2011 22 milionů. Z hlediska DPH navýšení, tak tam bude činit 4 miliony, tak to znamená, dohromady nám bude chybět 26 milionů.

Zdeněk JIŘÍČEK, ředitel Nemocnice Třinec: Co se týká zdravotnického materiálu, tak ten přesun do základní sazby bude pravděpodobně pro nemocnici dělat 4 miliony korun ročně. No a co se týká úhradové vyhlášky, tak ta změna nám zhorší hospodaření zhruba o 10 milionů korun.

Tomáš VZOREK, redaktor: Řada nemocnic navíc bude muset za loňský rok až desítky milionů korun pojišťovnám vracet.

Miroslav NOVÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ČSSD/: U některých zdravotnických zařízení mohou vzniknout přeplatky na zálohových platbách ze strany pojišťoven. Ale tato čísla nebudeme znát dříve než v březnu.

Tomáš VZOREK, redaktor: Pacienti ale podle vedení nemocnic i kraje žádné změny nepocítí.

Miroslav NOVÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ČSSD/: Kraj deklaruje, že podpora veřejného zdravotnictví je jeho prioritou, to znamená, nedojde v žádném případě k omezení rozsahu péče v žádném s krajských zdravotnických zařízení.

Tomáš VZOREK, redaktor: Právě na kraj se pravděpodobně ředitelé nemocnic obrátí s žádostí o pomoc. I podle předběžných propočtů je podle nich totiž prakticky nemožné udržet vyrovnané hospodaření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?