Zvýšení platů? Nemáme na to

7. 6. 2012 7:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Ze sedmi krajských nemocnic měly loni záporný hospodářský výsledek čtyři. Jihomoravskému kraji chybí peníze hlavně na platy lékařů. „Ministerstvo chce, abychom jim přidali. To ale nedokážeme splnit,“ obhajuje postup kraje radní zodpovědný za zdravotnictví Oldřich Ryšavý.


Čeho se snažíte v krajských nemocnicích dosáhnout?

Především je potřeba sladit činnosti jednotlivých nemocnic, aby se vzájemně doplňovaly a dokázaly pokrýt všechny potřebné služby. Nemocnice mají sice snahu fungovat zcela samostatně, je ale nutné je organizovat centrálně. Například nelze ve všech nemocnicích udržovat všechna oddělení nebo nadbytečná lůžka.

S jakými problémy se potýkáte?

Největším problémem jsou jednoznačně peníze. Nejsme schopní plnit požadavky ministerstva zdravotnictví. Výsledkem předloňské akce Děkujeme, odcházíme je snaha ministerstva o navýšení platů lékařů. Na to nám ale chybí peníze, i když se snažíme šetřit, kde se dá.

Ve kterých oblastech se snažíte uspořit?

Využíváme například systém Cejiza, který vznikl před třemi lety za účelem hromadného nákupu zboží a materiálu pro všechny organizace zřizované naším krajem. Už jsme jeho prostřednictvím zadali několik zakázek například na energie nebo desinfekce. Stále ještě vychytáváme drobné mouchy v systému, ale musím říct, že se nám jeho využívání zatím velmi osvědčilo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?