Zvýšení platů zaměstnanců nemocnic přijde kraj na 190 mil. Kč

21. 12. 2018 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Desetiprocentní navýšení platů zaměstnancům krajských nemocnic pro rok 2019 přijde Královéhradecký kraj na 190 milionů korun. Oblastní nemocnice Náchod je první krajskou nemocnicí, ve které vedení uzavřelo s odboráři novou kolektivní smlouvu pro příští rok. Sdělil to Dan Lechmann z hradeckého hejtmanství. Do konce roku by měly mít obdobnou dohodu i ostatní krajské nemocnice. "Jen pro Náchod je to 86 milionů korun," řekl Lechmann. Zvýšení platů lékařského i nelékařského personálu včetně externistů by mělo platit od ledna.


"Oproti předchozím rokům je kolektivní smlouva (v Náchodě) uzavřena včas tak, aby byl zajištěn hladký chod nemocnice a našim zdravotníkům byly dány jasné mzdové podmínky pro rok 2019," uvedl náměstek hejtmana odpovědný za zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). "Jsem pevně přesvědčen a věřím, že obdobné kolektivní smlouvy budou ve všech našich nemocnicích uzavřeny do konce tohoto roku," dodal.

V nejbližších dnech bude následovat obdobný scénář v ostatních nemocnicích Královéhradeckého kraje, které zaměstnávají celkem asi 2900 lidí. Do zdravotnictví kraj ročně posílá více jak půl miliardy korun. Zástupci kraje údaje o průměrných platech lékařů a zdravotníků v krajských nemocnicích neuvedli.

Královéhradecký kraj se potýká s nedostatkem zdravotnického i lékařského personálu. V regionu například aktuálně chybí minimálně sto zdravotních sester. Kraj proto vyhradil letos na stipendia pro budoucí nelékařský personál ve svých nemocnicích téměř sedm milionů korun. Finanční podporu v této výši by měli ve školním roce 2018/2019 dostat studenti škol v oborech všeobecná sestra, dětská sestra za příslib, že po ukončení studia nastoupí do příslušné oblastní nemocnice.

Průměrný výdělek zdravotníka zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky, které představují velkou část hrubého platu. Průměrný hrubý plat sester v ČR byl loni podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky necelých 28.500 Kč. Ve státní nemocnici měly sestry průměrně 30.866 korun, v nestátní 25.434 Kč. Platy sester rostly podle ministerstva za poslední čtyři roky téměř o třetinu. Další příspěvek 5000 korun za práci na směny dostanou od příštího roku.

Královéhradecký kraj má čtyři nemocnice, v Náchodě, Trutnově, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem, jejichž akcie vlastní holding.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?