Proč platíme u lékaře

22. 7. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Během jediného týdne jsem měl dvakrát příležitost přesvědčit se o nesmyslnosti a naprosté nefunkčnosti poplatků u lékaře, které byly zavedeny za ministrování Tomáše Julínka (ODS).


Když jsem poprvé ve svém životě zazvonil předminulou sobotu na pohotovost s horečkami kolem čtyřicítky, stálo to 90 Kč. Je to zvláštní regulační poplatek.

Zavítal jsem na pohotovost poprvé za pětapadesát let a onen poplatek mi asi měl s julínkovskou jemností a útlocitem naznačit, že tam chodím nějak moc často. Příště abych si raději teploty čtyřicítky vykurýroval sám.

Týden nato jsem půl dne ztratil v zoufale přeplněné čekárně kvůli zákroku, který trvá zhruba minutu. Opět jsem učinil zkušenost, že regulační poplatky vůbec nic neregulují a že můj komfort pacienta zvýšily právě jen o otevření peněženky.

Naštěstí se přímo sám pachatel onoho opatření rozhodl v povedeném klipu široké veřejnosti vysvětlit, proč vlastně své poplatky zavedl. Pokud to myslí senátor Julínek vážně, pak jeho poplatky mají regulovat něco úplně jiného, než co bylo dosud veřejnosti namlouváno.

Podle exministra zdravotnictví dávali pacienti lékařům už příliš mnoho úplatků. Jak dokumentuje ve svém klipu, úplatky vnucovali nízkopříjmovým lékařům dokonce i ti nejzanedbanější bezdomovci, kteří svým alkoholismem ztratili nárok na poslední zbytky lidského soucitu. Do role takového stvoření se díky svému mistrovství na okamžik před kamerami vcítil Bolek Polívka.

Podle klipu Tomáše Julínka je tedy hlavní slabinou našeho systému zdravotnictví rozšířený systém úplatků, jimiž i nejnižší vrstvy sponzorují lékaře. Julínek slibuje, že vymyslí reformu, která učiní podplácení lékařů do budoucna zbytečným.

Je těžké říci, zda pan senátor uráží svým klipem více lékaře, které chce prý osvobodit od braní úplatků, anebo pacienty, kterým tento korumpující zlozvyk přičítá.

Vše můžeme brát i tak, že pan senátor nechtěl říci svým klipem ani jedno. Nechtěl jim říci vlastně vůbec nic. Jenom vycítil, že dny v senátorském křesle se krátí, a je tedy třeba nastartovat nějaký cirkus, humbuk manéž, protože právě na to, podle jeho odborného názoru, voliči zabírají nejspolehlivěji.

V tom případě jsme se ovšem zase nedozvěděli, proč vlastně u lékaře platíme. Nechme tuto záhadu bokem a jen doufejme, že senátor Julínek, který už vyhrožuje dalšími experimenty ve zdravotnictví, je nebude testovat a předvádět zase na Bolku Polívkovi. Byla by věčná škoda o tohoto skvělého herce a komika přijít. Pan senátor by nám ho ani při veškerém talentu nenahradil.

Autor je sociolog

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?