Antidepresivum by mohlo pomáhat i proti zástavám dechu

5. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí vědci zjistili, že látka zvaná mirtazapin, která je obsažena v některých antidepresivech, má schopnost podstatně omezit symptomy spánkové apnoe. Píše o tom server BBC News...


Mirtazapin brzdí tvorbu serotoninu, který má vliv na psychické projevy i spánek. Studii provedli výzkumníci z University of Illinois v Chicagu.

Apnoe je mimo jiné nebezpečná tím, že zvyšuje potenciální riziko srdečních a mozkových příhod. Vzhledem k nekvalitnímu spánku může tato porucha zároveň vést také k řadě psychických problémů (například změny v chování a obtíže s učením).


\\ MIRTAZAPIN - více informací o této látce najdete ZDE

Dosud bylo možné řešit zástavy dechu při spánku pomocí nepohodlných nosních pomůcek nebo masek. Nová látka je tedy nadějí pro všechny osoby, které apnoe trpí. Zároveň prý pomáhá i proti těžkým projevům chrápání.

Monitorování spánku

Americká studie proběhla na vzorku dvanácti lidí ve věku 20 až 70 let. Některým z nich byla podána účinná látka, některým placebo. Odborníci na poruchy spánku pak pacienty pozorovali a zjistili, že mirtazapine snížil celkový počet případů, kdy došlo k zástavě dechu. Výsledky tak potvrdily předchozí výzkum provedený na krysách.


DÁLE ČTĚTE:
Dušnost, respirační insuficience a tkáňová oxygenace
Problematika diagnostiky a léčby insomnií

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 5.6. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?