Chirurgickou léčbu obezity by mělo v ČR dostat víc lidí

7. 5. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Na chirurgickou léčbu obezity by mělo v Česku dosáhnout víc pacientů a vzniknout by měla síť XXL center, která by se na léčení těžce obézních lidí specializovala. ČTK to řekl přední český chirurg a přednosta OB kliniky profesor Martin Fried, prezident 22. Evropského obezitologického kongresu, který se do soboty koná v Praze.


V ČR trpí obezitou 22 procent dospělých, nadváhu má 34 procent.

„Česká republika je na špici pomyslného peletonu péče o obézní pacienty z hlediska dostupnosti odborníků i strukturovanosti a standardizace péče. Nicméně, v současné době se chirurgická léčba dostane zhruba k jednomu procentu těch, kteří by ji potřebovali. V počtu operací za rok zaostáváme se srovnatelným Rakouskem asi o 50 procent,“ řekl Fried.

Při tzv. bariatrických operacích se různými metodami zmenší pacientovi žaludek, takže se cítí sytý i z menšího množství potravy. Za rok se takových operací provede v ČR zhruba 1500, v Rakousku 2500. Sekce bariatrické a metabolické chirurgie připravila plán, podle kterého by Česko do tří let mělo dosáhnout v počtu operací úrovně Rakouska.

Při správné léčbě obézního pacienta zdravotní systém ve velmi krátké době ušetří, protože je méně v pracovní neschopnosti a čerpá méně zdravotní péče. „Bylo prokázáno, že konzistentní péče o obézní, pravidelná kontrola, poradenství i po operaci přináší mnohem lepší výsledky, než když pacient je odoperován a pak ponechán sám sobě,“ shrnul profesor.

Odborná sekce stanovila kritéria a standardy pro vybavení XXL center. Pro Česko by jich podle Frieda bylo optimálních šest až osm, maximálně deset. Centra by měla několik lůžek, která unesou člověka až 500 kilogramů těžkého a která se s ním mohou a naklánět, totéž platí o operačních stolech, židlích, vyšetřovacích lehátcích či rentgenech. Se vzrůstající hmotností Čechů by určitě mohlo být alespoň částečné vybavení pro nadměrně obézní i v běžných nemocnicích.

K chirurgické léčbě Fried doplnil, že lékaři se vždy snaží konkrétnímu pacientovi přiřadit typ operace, která by mu nejlépe vyhovovala z hlediska jeho jídelních zvyklostí, životního stylu či zaměstnání. Neexistuje jedna skvělá a nejlepší operace vhodná pro všechny. Čeští lékaři se podílejí na zavádění nových operačních metod do praxe. V roce 1993 poprvé na světě laparoskopicky, tedy několika vpichy do břišní dutiny, za pomoci speciální pásky zúžili žaludek pacientovi a v roce 2009 první v Evropě zavedli metoda tzv. zavinutí žaludku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?