Chřipce v Praze podlehlo od podzimu už 12 lidí, nemocných přibylo

13. 3. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Chřipce v Praze podlehlo od podzimu už 12 lidí. Nemocných za minulý týden opět mírně přibylo, hlášených akutních infekcí dýchacích cest bylo hlášeno těsně pod 1500 na 100.000 obyvatel, což je oproti minulému týdnu asi o 50 víc. Hygienická stanice Hlavního města Prahy to uvedla na webu.


„K výraznému vzestupu by však nadále již dojít nemělo, lze předpokládat, že v dalších týdnech dojde k postupnému, ale pozvolnému snižování nemocnosti akutních respiračních infekcí,“ napsali hygienici. Nejvyšší nemocnost byla v Praze na začátku února, kdy lékaři nahlásili 1770 případů na 100.000 obyvatel, potom počet nemocných klesal, také díky jarním prázdninách v pražských městských částech.

Od běžné virózy či nachlazení se chřipka liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. S vážným průběhem nemoci skončilo v Praze v nemocnici na odděleních intenzivní péče 50 lidí. Většinou jde podle odborníků o lidi starší 60 let s dalšími přidruženými nemocemi, jako jsou diabetes, onemocnění srdce nebo obezita.

V celém Česku počet nemocných v devátém kalendářním týdnu rostl jen mírně, bylo jich asi 1923 na 100.000 obyvatel. Loni byla v únoru epidemie chřipky už na ústupu, letos začala až na začátku února. Obvykle trvá čtyři až osm týdnů. Loni v nemocnicích skončilo přes 300 lidí a 108 jich zemřelo.

Návštěvy pacientů omezila už na začátku února většina pražských nemocnic. Úplný zákaz mají Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Františku. V Thomayerově nemocnici v Krči lidé nesmějí za pacienty na infekčním oddělení, oddělení geriatrie a následné péče. V Motole zákaz platí pro pneumologickou kliniku a léčebnu dlouhodobě nemocných.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?