Dárců krve ubývá, podle Červeného kříže hrozí krize

15. 10. 2008 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Dárců krve rapidně ubývá. Odcházejí kvůli věku, ale na jejich místa se mladí lidé nehrnou. Stejně jako zasloužilý dárce Miroslav Stejskal z Chebu. Ten má za sebou 115 odběrů, ale kvůli pokročilému věku již s darováním krve skončil. Sám přišel na transfuzní stanici ve chvíli, kdy cizí krev zachránila život jeho otci. "Říkal jsem si, proč by moje krev nemohla také někoho zachránit?" zavzpomínal...


„Mladých lidí, kteří darují krev, je málo,“ poznamenal vedoucí oblastního spolku Českého červeného kříže (ČČK) v Chebu Stanislav Fletter.

„Ubývají každým rokem, ale na rozdíl od jiných krajů v republice máme štěstí na každoroční akademický kýbl krve. Jeho organizátorovi, panu Michalákovi, jsme moc vděčni. Někteří ze studentů u dárcovství zůstanou, ovšem po skončení studií odcházejí do svých bydlišť. Bohužel i u nás se dá očekávat krize kvůli nedostatku krve, z čehož nejsem příliš nadšen,“ řekl Fletter.

„Naší snahou je zvýšit počet odběrových míst a přiblížit se tak dárcům. Zatím musí jezdit do Chebu. Už jsem jednal se starostou Mariánských Lázní, zda by bylo možné vytvořit další místo v mariánskolázeňské nemocnici. V Chebu si totiž dárci stěžují na dlouhou čekací dobu,“ poznamenal.

Jak řekl, dárci tím prakticky zabijí celý den. Ze zákona sice mají nárok na volno, ale zaměstnavatelé neradi vidí, když se pracovník uvolní kvůli darování krve.

„V Německu to například mají zařízené tak, že přijede mobilní transfuzní stanice v odpoledních či večerních hodinách. Lidé tak nejsou nijak časově zatíženi,“ řekl.

Dalším problémem, se kterým se ČČK a transfuzní stanice potýkají, je snaha Sdružení dárců krve bojkotovat dárcovství do doby, než budou zrušené poplatky ve zdravotnictví pro dárce krve.

„Od této jejich činnosti se distancujeme,“ podotkl Fletter.

Také společnost transfuzního lékařství (STL) tuto aktivitu odmítla. „ČČK pokládá - shodně s názorem předsedy STL - plošné osvobození všech dárců krve za odporující principu bezplatnosti dárcovství,“ poznamenal Marek Jukl, prezident ČČK.

„Snaha sdružení vydávat jakési průkazy, navíc za úplatu, je pouze snahou o jeho zviditelnění, jako byla například výzva k bojkotu,“ dodal Jukl.

Nataša Šmatová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?