Hegerovi vyprší v noci na sobotu termín, chystá odborům nabídku

4. 11. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) vyprší o půlnoci na sobotu termín, který mu daly odbory lékařů a sester. Chtějí od něj slyšet, jak zajistí, aby příští rok stouply platy v nemocnicích o deset procent.


Peníze chtějí garantovat v úhradové vyhlášce. Ministr nabídku odborům chystá. Práce na vyhlášce jsou v poslední fázi. Sliby memoranda chce splnit, možná to ale nebude hned od 1. ledna.

Odbory už potvrdily, že počkají do pondělí 7. listopadu se spuštěním akcí, kterými chtějí ministrovi slib připomenout. Měly by trvat zhruba měsíc, poté se znovu odboráři sejdou a dohodnou další postup. Do té doby nechystají hromadné podávání výpovědí ani omezování péče v nemocnicích. Pacientů se prý protest nedotkne.

Odbory varovaly, že pokud zdravotníci další peníze nedostanou, stanou se ministr i vláda pro ně nelegitimními a budou žádat jejich odstoupení. Budou si stěžovat na ČR ve Štrasburku a Bruselu, že neplní slib.

Odboráři mají krizový štáb Zdravotnickou trojku (Z3), spolupracují v něm Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL), Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků. Dohromady zastupují 48.000 zdravotníků, lékařů, sester, záchranářů či sanitářů ve více než 180 nemocnicích. O připojení bude příští týden jednat Česká asociace sester.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?