Lékaři chtějí prosadit léčbu tzv. diabetické nohy na pojišťovnu

22. 1. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři pečující o pacienty s tzv. diabetickou nohou, kterým hrozí amputace, chtějí prosadit, aby zdravotní pojišťovny začaly co nejdřív hradit léčbu kmenovými buňkami. Na setkání na ministerstvu zdravotnictví budou žádat, aby léčba byla zařazena do úhradové vyhlášky.


Ta už pro letošní rok vyšla, odborné společnosti to chtějí řešit novelou. Léčba je podle nich účinná a bezpečná. Tzv. diabetickou nohou je v ČR postiženo 45.000 diabetiků, ročně se provádí u diabetiků 11.000 amputací.

Česká společnost kardiovaskulární chirurgie podle vědeckého sekretáře Vladislava Třešky podporuje rozšíření metody ve specializovaných centrech. Metoda je vyzkoušena na více než 1500 nemocných ve světě, více než 60 procentům z nich končetinu zachránila, řekl po semináři pořádaném v půli prosince na ministerstvu zdravotnictví Třeška.

Dosavadní klinické studie podle odborných společností potvrdily, že metoda je srovnatelná s jinými metodami. Přínosná je pro pacienty, které klasické postupy nedokážou zachránit před amputací.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dal léčbu kmenovými buňkami u diabetiků do návrhu seznamu výkonů pro letošní rok. Dostal se kvůli tomu do sporu s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Média vlastněná Babišem uvedla, že nevyzkoušenou léčbou ohrožuje pacienty. Němeček proto návrh stáhl a dohodl se s odbornými společnostmi, že jsou nutné další odborné diskuse. Do úhrad by se léčba mohla dostat od roku 2016, v případě novelizace i dřív.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?