Motol koupil i za peníze EU přístroje pro onko a traumacentrum

1. 12. 2009 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V traumacentru a onkocentru ve Fakultní nemocnici Motol slouží ode dneška pacientům přístroje zakoupené z evropských peněz. Traumacentrum má nové vybavení za téměř 95,5 milionu korun, onkocentrum za více než 79,6 milionu korun. Téměř polovinu z obou částek poskytl Evropský fond pro regionální rozvoj, zbytek stát. Pásky nově vybavených prostor přestřihl ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.


„Přístroje jsou nainstalovány a pacientům bude poskytována ještě kvalitnější péče než doposud,“ prohlásil. V obou špičkových centrech se soustřeďují nejvážněji nemocní pacienti. Specializace na radioterapii dětí je v Česku unikátní.

Mluvčí nemocnice Eva Jurinová ČTK řekla, že traumacentrum si vybavilo operační sály, resuscitační oddělení, oddělení intenzivní péče a kliniku zobrazovacích metod: má špičkový trauma-navigační systém, který informuje operatéra o přesnosti jeho postupu a o umístění právě prováděného zásahu v omezeném prostoru operovaného orgánu.

Nové vybavení zahrnuje také dva rentgenové diagnostické přístroje, dva laserové přístroje pro oční operace, oční operační mikroskop, operační stoly, soupravu pro endoskopické chirurgické operace a klinický informační systém pro akutní péči, který umožní úplně, rychle a přehledně vést lékařskou i ošetřovatelskou dokumentaci.

Komplexní onkologické centrum si pořídilo přístroj sloužící k přesnému ozařování nádorů a tři diagnostické přístroje. Zátěž pacientů zářením při léčbě výrazně sníží zmodernizovaný brachyterapeutický přístroj a plánovací CT, stejně jako při diagnostice přístroje magnetické rezonance s polem 1,5T a SPECT kamera, která provádí tomografická vyšetření. Nové vybavení umožní navýšit počty léčených pacientů.

Traumacentrum loni hospitalizovalo 3734 dospělých a provedlo 2359 operací, dětské traumacentrum hospitalizovalo 1265 dětí, 701 operovalo.
Onkocentrum loni přijalo nově k léčbě 2936 pacientů, celkem léčilo 5068 nemocných, z toho 1462 zářením, 2998 chemoterapií a 1034 jinou metodou. Aplikováno bylo 6803 cyklů chemoterapie a 100.000 ozářených polí. Na klinice dětské hematologie a onkologie sledují lékaři 4000 dětí a dospívajících s nádory a krevními nemocemi. Ročně přijmou kolem 180 nových dětských pacientů se zhoubným nádorem, léčí 500 dětí a provedou 30 transplantací kostní dřeně od dárců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?