Němeček: Nemocnice v Č. Budějovicích patří mezi nejlepší v Česku

27. 2. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovická nemocnice patří mezi nejlepší zdravotní zařízení v Česku. Prohlásil to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) při návštěvě Jihočeského kraje. Uvedl, že českobudějovická nemocnice se svou úrovní a kvalitou péče rovná těm fakultním.


Podle Němečka také patří Jihočeský kraj mezi regiony, kde dokážou zdravotnická zařízení velmi efektivně hospodařit.

„Je to dáno tím, že jsou ty nemocnice dobře řízeny, že mají jasnou strategii a také tím, že mají skvělé zaměstnance. Protože s lékaři a sestrami to vždycky stojí a padá. Nemocnice můžou mít výborné přístroje a vybavení, ale pokud nemají dobré zaměstnance, tak neudělají nic,“ řekl ČTK Němeček.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) poznamenal, že zdravotnictví je pro současné vedení kraje jednou z hlavních priorit. Nemocnice v regionu v posledních letech investovaly do svého rozvoje více než 4,2 miliardy korun. „Veškerý vytvořený zisk nemocnic kraj zpátky reinvestuje do těchto zařízení,“ řekl Zimola.

Jihočeské nemocnice dlouhodobě hospodaří se ziskem. Loňský rok ještě není účetně uzavřený, ale podle údajů z roku 2013 dosáhly nemocnice po zdanění zisk 37 milionů korun. Kraj zřizuje zdravotní zařízení v každém ze sedmi bývalých okresních měst a navíc také v Dačicích na Jindřichohradecku.

Ministr zdravotnictví poznamenal, že ne všechny kraje hospodaří s podobnou bilancí. „Jsou regiony, kde mají nemocnice historicky poměrně výrazné ekonomické problémy. Tady tomu tak není. Jihočeský kraj může být vzorem pro zbytek republiky,“ uvedl Němeček. Dodal, že po svém nástupu do funkce už vloni navštívil některé nemocnice v regionu. „Ale v té klíčové - českobudějovické, jsem ještě nebyl,“ řekl.

Přesto areál velmi dobře zná. Volný čas tráví s rodinou na chalupě v nedalekých Novosedlech nad Nežárkou. V případě potřeby proto jezdí za ošetřením právě do českobudějovické nemocnice. „Vím, že se tady o mě a moje blízké dobře postarají,“ uvedl.

Němeček dnes během pobytu v Jihočeském kraji navštíví zdravotní záchrannou službu, jindřichohradeckou nemocnici a třeboňské lázně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?