Nemocnice si příští rok nakoupí léky samy

16. 11. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví David Rath je přesvědčen, že hysterii mezi pacienty o tom, že v příštím roce už nedostanou drahé léky, šíří lidé, kteří z obchodu s medikamenty mají zisk. V příštím roce o něj však opatřením ministra přijdou. Nemocnice dostanou od ministerstva peníze a potřebné léky si nakoupí samy...


Rath to řekl v úterý na dotaz Práva.

Dosud drahé léky nakupuje pro celou republiku centrálně VZP. Letos přišly na 1,5 miliardy korun. Ministr plánuje, že od ledna už VZP tyto léky nakupovat a posílat nemocnicím nebude. Podle Ratha VZP není oprávněna obchodovat s léky a dosavadní praxe vede k velmi podivnému oběhu drahých medikamentů.

„Neautorizované osoby doručují léky do nemocnic, kde jsou předávány opět neautorizovaným osobám - tomu, koho tam chytnou. V jedné fakultní nemocnici zaznamenali případ, kdy velmi drahý přebírala uklízečka, protože tam nikdo jiný nebyl,“ prohlásil Rath.

Ministr ujistil, že pokud pacient drahý lék potřebuje, nemůže o něj přijít: „Jsou to život zachraňující léky. Kdyby o ně pacient přišel, může lékař skončit ve vězení. Pokud lékař dojde k závěru, že jiný způsob léčby možný není, tyto finanční prostředky má jednoznačně k dispozici.“

Pacienti možná dostanou léků dokonce víc, protože nemocnice by neplatila marži. „Jestliže lékárna vydává své nemocnici lék třeba na oddělení dialýzy, je lékárenská marže nula. Čili my stovky miliónů, které teď schlamstl lékárník, přinášíme pro pacienty navíc,“ řekl Rath.

Hana Kadečková, Právo

PharmDr. Chudoba Lubomír, prezident České lékárnické komory

Česká lékárnická komora již řadu let navrhuje, aby i velmi drahé léky doposud zajišťované formou tzv. centrálních nákupů VZP, objednávala a vydávala pro vysoce specializovaná pracoviště příslušná nemocniční lékárna. Potud s panem ministrem souhlasím. Očekávat úsporu v řádu stamiliónů však může jen člověk zcela neznalý, neboť lékárny, které nyní tento sortiment zajišťují si účtují marži v řádu několika desetin procent. Uberte tedy pane ministře zhruba dva řády ze svého očekávání a neslibujte pohádky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?