O úrazovku bojují poslanci ČSSD. Šance je minimální

29. 1. 2008 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslední šance na zachování brněnské úrazovky v centru se nevzdávají poslanci ČSSD a KSČM. Necelý měsíc před zrušením nemocnice v centru chtějí ve sněmovně prosadit zákon, který by umožnil převést úrazovku na město. Šance na zastavení finišujících příprav stěhování do výškového pavilonu v Bohunicích jsou ale malé...


ČSSD a KSČM chtějí zákonem zabránit přesunu brněnské úrazovky do Bohunic. Ve sněmovně ale zřejmě neuspějí.

„Poslanecký klub ČSSD chce zabránit tomu, aby ministerstvo zdravotnictví vystěhovalo už prvního března většinu doktorů do bohunické fakultní nemocnice,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Už zítra tak na poslední chvíli začne boj o hlasy některých jihomoravských poslanců ze Strany zelených a lidovců. „Vyzval jsem své koaliční partnery, aby se pokusili ovlivnit poslance z jejich stran,“ prohlásil brněnský primátor Roman Onderka.

Jeho náměstkyně Barbora Javorová tak hned včera začala jednat s lidoveckými poslanci. Podporují vyjádřil jen Milan Šimonovský. Přitom i ten před několika měsíci stál za plánem ministerstva zdravotnictví, které chce nemocnici v centru zrušit. Dva zbylí lidovečtí poslanci Javorovou ale nepodpoří.

„Souhlasím se šéfem traumatýmu profesorem Peterem Wendschem. Podle něj přesun Úrazové nemocnice nebude mít takové důsledky, jak tvrdí brněnští radní,“ zdůvodnil své rozhodnutí nepodpořit zákon o zachování úrazovky pod patronátem města Ladislav Šuster. Podobně se vyjádřil i hodonínský poslanec Libor Ambrozek. Po ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi ale bude chtít garance, že zachová stejný rozsah a úroveň péče.

„Nevím, jestli není už na takový zákon pozdě a nejde jen o politické gesto opozice,“ reagoval Ambrozek. I poslanec za zelené Ondřej Liška se v minulosti vyjádřil, že se nechce vměšovat do Julínkových kompetencí. Jedenaosmdesátičlenný poslanecký klub ODS jednomyslně stojí za plány svého ministra.

Zákon tak nejspíše podpoří výhradně poslanci za ČSSD a KSČM, kteří dohromady nemají v poslanecké sněmovně většinu. Stojí za nimi však sto sedmdesát zaměstnanců úrazovky a dvaačtyřicet tisíc lidí, kteří podepsali petici za zachování Úrazové nemocnice na Kolišti. „Podporujeme tuto snahu. Tento týden se chceme sejít s primátorem Onderkou. Poukážeme na protiprávní kroky ministerstva,“ dodala odborářka z úrazovky Lenka Doležalová.

Úrazovka v datech

3.4.2007 -Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek oznámil, že brněnskou Úrazovou nemocnici čeká reforma. Poprvé mluvil o sloučení s Fakultní nemocnicí v Bohunicích.

28.5. 2007 - Vedení Brna poprvé projevilo zájem převést Úrazovou nemocnici na město.

30.8.2007 - Úrazovou nemocnici opouští postupně část personálu. Zdravotníci i další zaměstnanci nechtějí v zařízení zůstávat bez jisté budoucnosti.

5.9.2007Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek odvolal ředitele úrazovky Miloše Janečka. Na jeho místo nastoupil Petr Svoboda. Janeček byl odvolán kvůli tomu, že nepodporoval projekt.

6.11.2007 - Odbory úrazovky shromáždily dvaačtyřicet tisíc podpisů za její zachování.

24.1. 2008-Sto sedmdesát dva zaměstnanců úrazovky prohlásilo, že nesouhlasí se záměry ministerstva.

Veronika Hrdá, Nela Maťašeje, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?